Good Veurein

 

Inhoudsopgave 


Nr

Aflevering98

van Druif tot Wijn

In onze streken zie je steeds meer wijngaarden. Geholpen door het warmere klimaat is wijnbouw hier goed mogelijk geworden. Good Veurein neemt u mee naar wijnboeren die als hobby van heel kleinschalig in de eigen tuin tot meer bedrijfsmatig op de flanken van het Maasdal wijngaarden aanleggen en onderhouden en met de druivenoogst wijn maken.

apr 23

97

Mens en Dier

Dieren kunnen positieve effecten hebben op mensen. Ze zijn onvoorwaardelijk en stellen geen eisen.
Het omgaan met dieren biedt lichamelijke voordelen, zoals ontspanning, meer beweging en een lagere bloeddruk. Dieren geven ook steun en een veiliger gevoel. Ze kunnen stimuleren, verbeteren het zelfbeeld en bevorderen contacten.

mrt 23

96

Samen naar het Museum

Er zijn vele prachtige musea. Sommige bekend, andere minder. Misschien denk je dat een museum stijf en formeel is. Maar dat is niet zo. Er valt daar veel te zien en te beleven

dec 23

95

Praten over Later

Als de diagnose dementie wordt gesteld, roept dat veel vragen op: wat betekent dat, hoe gaat het nu verder, wat kunnen we doen, waar kun je hulp krijgen?

nov 23

94

SchrijfWijzer

Er zijn in ons land zo'n 1 miljoen amateurschrijvers. Je kunt voor jezelf schrijven, bijvoorbeeld in een dagboek. Je kunt dichten, gewoon omdat je dat een leuke bezigheid vindt. Maar het kan ook ambitieuzer. Amateurschrijvers die hopen een breed publiek aan te spreken

okt 23

93

Werken met een beperking

In ons land wonen 1,6 miljoen mensen met een beperking, maar een deel ervan zul je niet vinden achter de geraniums, want zij hebben een enorme passie, geloven in zichzelf en vechten voor hun droom.

sep 23

92

Medicijngebruik

We gebruiken allemaal wel medicijnen en naarmate we ouder worden, worden dat er steeds meer. Maar dat brengt bepaalde risico's met zich mee

juni 23 

91

Valpreventie

Wat kun je doen om de kans op vallen te verkleinen en heeft een cursus valpreventie wel zin?

mei 23

90

Actieve buurten

Als bewoner wil je soms iets organiseren voor de buurtbewoners, of je wil wat opknappen of zelfs nieuw aanleggen. Hoe pak je dat zo aan dat je idee ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd?

apr 23

89

Dagbesteding

Leven met een hersenletsel heeft gevolgen voor de mate waarin je nog zelfstandig allerlei dagelijkse activiteiten kunt uitvoeren en voor de mate waarin je sociale contacten kunt onderhouden.
Dagbesteding kan zeer nuttig zijn om hen te helpen hun vaardigheden te verbeteren, hun zelfvertrouwen te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren

mrt 23

88

Goede Doelen

Good Veurein ging eens kijken in de keuken van 3 goede doelen organisaties uit onze regio om te zien wat zij doen en voor wie ze dat doen.

dec 22

87

Groen Doen!

Op steeds meer plekken gaan bewoners aan de slag om hun straat op te fleuren met bloemen en planten. Daardoor wordt de stoep minder stenig, de straat krijgt meer kleur en de bloemen trekken vlinders, bijen en vogels aan

nov 22

86  

Rechtshulp

Als je een conflict – om welke reden dan ook - niet zelf kan oplossen en het maar blijft door etteren, dan komt er een moment dat het verstandig is om er hulp bij te halen. Maar bij wie kan je in zo'n situatie terecht?

okt 22

85 

Prachtige plekken

Maastricht heeft talloze prachtige plekken, zowel binnen als buiten de stad. Voor deze aflevering van Good Veurein bezocht de redactie 3 van zulke pareltjes en sprak er met eigenaren, beheerders en vrijwilligers

sep 22

84

Helpende Handen

Soms heb je van die problemen die je niet goed zelf kunt oplossen. Maar geen nood, er is altijd wel ergens hulp te krijgen

juni 22

83

Mantelzorg

Velen van ons krijgen te maken met de zorg voor de ander. Als die zorg zwaar wordt, kun je doorgaans in eerste instantie terecht bij familie, buren en vrienden. Maar dat houdt een keer op. Waar kun je dan terecht voor hulp en ondersteuning?

mei 22

82 

Armoede 

Er is veel stille armoede. Mensen lopen er niet mee te koop en daardoor is het ook niet zo zichtbaar. Maar het is er wel degelijk. Gelukkig zijn er allerlei initiatieven waar mensen zich geheel belangeloos inzetten om een steun in de rug te geven aan hen die het zo hard nodig hebben.

apr 22

81

Verslaving

Wij laten 3 ex-verslaafden aan het woord, die het is gelukt om hun verslaving onder controle te krijgen.

mrt 22

80

Hobby

Het houden van een hobby geeft veel plezierige uurtjes. Met een hobby kun je met anderen in contact komen en daardoor integreren in de samenleving, uit je isolement komen of in contact komen met gelijkgestemden

dec 21

79

Veilig Online

We maken steeds meer gebruik van de computer voor alledaagse zaken. Helaas zijn er ook steeds meer mensen, die veel geld kwijt zijn door criminelen, die op de een of andere wijze gebruik hebben gemaakt van de goedgelovigheid of van een moment van onoplettendheid

nov 21

78

TAAL!

1 op de 16 Nederlanders heeft moeite met het lezen en begrijpen van eenvoudige teksten. Maar je kunt hulp vragen én krijgen

okt 21

77

Tuinieren

Waarom gaan we zo graag met onze handen in de grond te wroeten, zaaien we plantjes, snoeien en schoffelen dat het een lieve lust is? Zelfs als we zelf geen tuin hebben, zijn er nog genoeg mogelijkheden voor de liefhebbers van tuinieren

sep 21

76

Nachtdienst

Werk jij bij de politie, als verpleegkundige, bij Prorail? Dan werk je ook 's nachts. Wat betekent dat voor je lichaam en geest, zeker als je wat ouder wordt?

aug 21

75

100 jaar Bedevaarten

100 jaar geleden werd voor het eerst vanuit Limburg een bedevaart georganiseerd. In de daarop volgende jaren gingen duizenden pelgrims met de trein naar Lourdes. Ondanks deze respectabele leeftijd zijn ook in onze tijd bedevaarten nog springlevend

juli 21

74

Uitvaart nu

Afscheid nemen van iemand die je dierbaar is, is één van de moeilijkste momenten in je leven.
Jarenlang was de kerk de plek waar wij afscheid namen. Tijden veranderen. Er is behoefte aan een meer persoonlijke manier van afscheid nemen, met eigen inbreng en eigen gekozen rituelen.

juni 21

73

Dialect

Er zijn genoeg Limburgers voor wie het dialect niet de moederstaal is omdat de ouders het niet spreken of omdat de ouders menen dat het beter is voor de ontwikkeling van hun kind is als ze meteen Nederlands leren spreken. Klopt dat wel? Heeft het voordelen als je dialect spreekt of heeft het ook nadelen? En kun je het dialect ook op latere leeftijd nog leren?

apr 21

72

Afvalverwerking

Wij scheiden ons afval allemaal netjes in papier, glas, plastic, groenten, fruitafval, tuinafval en kleding en zetten dat aan de straat of brengen het naar een milieuperron of naar een milieustraat. Maar wat gebeurt er daarna eigenlijk mee?

dec 20

71

Veranderende gezondheidszorg

De gezondheidszorg verandert in hoog tempo. We maken gebruik van meer digitale diagnostiek, maar kijken ook anders aan tegen consulten, bezoek aan poliklinieken, monitoring, opnames, zelfzorg en mantelzorg.

nov 20

70

De architect

Iedereen heeft wel een mening over nieuwe gebouwen. Of het nu grondgebonden woningen, appartementencomplexen of kantoorgebouwen zijn, altijd is er wel commentaar op de vorm, de grootte, het gebruikte materiaal, de kleur van de baksteen of van de kozijnen.

okt 20

69

Grensbewoners

Als grensbewoner is het heel gewoon om zomaar de grens over te gaan. Je hoeft er niet bij na te denken om over de grens te wonen, werken, winkelen, naar de dokter te gaan. Maar tijdens de Coronacrisis zijn de grenzen afgesloten geweest. Dus ging de grensovergang helemaal niet meer vanzelfsprekend.

sep 20

68

De goede smaak

De Goede Smaak heeft te maken met de wijze waarop ons voedsel wordt geteeld: biologisch, duurzaam, streekgebonden. En met de wijze waarop wij ons eten bereiden: gevarieerd, seizoensgebonden en gezond.
Maar De Goede Smaak is ook een sociaal gebeuren: samen aan tafel genieten van lekker bereid eten, waar we de smaken en de recepten zoals wij die van onze ouders hebben geleerd, doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

aug 20

67

Veiligheidsbeleving in de buurt

Iedereen voelt zich wel eens niet op zijn of haar gemak als je over straat loopt. En zeker als er donkere hoeken zijn, waar je langs moet lopen.

juli 20

66

Digitaal Revalideren

In aansluiting op de aflevering "Vitaal oud worden" zijn we op zoek gegaan naar toepassingen van digitale techniek in de gezondheidszorg. We laten u kennis maken met bijzondere voorbeelden van toepassingen in de verzorging en in de revalidatie.

mrt 20

65

De ZorgVrijwilliger

Het doen van vrijwilligerswerk geeft zin, plezier en voldoening aan het leven. Vrijwilligerswerk is plezier voor twee: het is plezierig voor zowel de hulpverlener als voor degene die hulp nodig heeft.

dec 19

64

Vitaal oud worden

Oud worden wil iedereen, maar zich oud voelen wil niemand. Je wilt graag vitaal blijven tot op hoge leeftijd. Wat kun je zelf doen om vitaal te blijven? En wat zijn fabeltjes?

nov 19

63

Student en stad

Maastricht is een studentenstad geworden. Een geweldig stuk werkgelegenheid en daarmee een aanzienlijke impuls voor de stad en haar bewoners. 

okt 19

62

Bevrijd

Wie kan beter vertellen over ervaringen in WOII dan daadwerkelijke ooggetuigen? Good Veurein heeft enkele ooggetuigen bereid gevonden om hun herinneringen en persoonlijke ervaringen te delen. Over schuilen in Maastricht, bommen die vallen en verlies van dierbaren. Maar ook over het gevoel van bevrijd zijn!

sep 19

61

Nieuwe start

Het is een moeilijke tijd als je je werk verliest door bijvoorbeeld ontslag of ziekte.
Maar na een tijdje begint het weer te borrelen en wil je weer aan de slag. Je vraagt je af: lukt mij dat wel; heb ik nog energie om dit aan te pakken; waar moet ik beginnen; wie kan mij helpen?

jun 19

60

Werken voor toeristen

Of je nu baliemedewerker bent in het hotel, ontbijtmedewerker, marketeer, barman, serveerster, gids; allemaal doen ze hard hun best om het de toerist naar de zin te maken.

mei 19

59

Inburgeren

Integreren in Nederland begint meteen als je, als vluchteling, het land binnenkomt.Eerst leer je de taal. Daarna de vele regels die in dit land gelden. Dat is zeker niet gemakkelijk. Het is dan fijn als je een steun en toeverlaat hebt, zeker in het begin.

apr 19

58

Muziek mijn passie

Kippenvel, elke keer als je dat stukje van dat ene liedje hoort.
Je krijgt er een fijn gevoel van. Dat muziek ons kan raken, weet iedereen. Muziek heeft echter nog meer effecten op de mens. Je kunt slimmer worden, sociaal vaardiger, gelukkiger worden en beter presteren.

mrt 19

57

Buurtnetwerken

De Buurtnetwerken in de Gemeente Maastricht willen dat de bewoners zich goed voelen in hun buurt. Door initiatieven van buurtbewoners bespreekbaar te maken, kunnen zij in samenwerking met de Gemeente werken aan de veiligheid, de eenzaamheid, de groenvoorziening en nog vele andere zaken in hun wijk of buurt.

dec 18

56

Sportvrijwilliger

Vrijwilligers zijn binnen iedere sportvereniging van onschatbare waarde. Van bestuurslid tot barmedewerker, van trainer tot commissielid of scheidsrechter: een sportvereniging kan niet zonder vrijwilligers.

nov 18

55

Eenzaam

Je af en toe eenzaam voelen is normaal. Eenzaamheid maakt je niet alleen ongelukkig. Eenzaamheid maakt je ook ongezond. Daar moet je wat aan doen. Eenzaamheid is niet iets dat vanzelf over gaat. Lukt het je niet er zelf uit te komen, dan is het slim om hulp in te roepen.

okt 18

54

Familiebedrijf

Het familiebedrijf voortzetten gaat niet altijd gemakkelijk. Het is flexibel schakelen tussen de rol van ouder naar kind en van baas naar werknemer. Je moet elkaar kunnen aanspreken op prestaties, maar tegelijkertijd een warme ouder-kind relatie niet verstoren. De overdracht naar een andere generatie is een kwestie van loslaten en opbouwen.

sep 18

53

Natuurbeschermers

Op veel plekken in Limburg zetten organisaties zich in voor herstel, behoud en doorontwikkeling van natuur en het landschap. Dit gebeurt niet alleen door professionals, maar ook en vooral met hulp van vrijwilligers. Deze mensen verzetten veel werk om ons te laten genieten van onze omgeving.

jun 18

52

Werken na je pensioen

Ga je echt stoppen met werken of wil je nog even door? Overleg met jezelf, je familie en je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Misschien wil je een paar dagen in de week doorwerken? Of iets heel anders ondernemen? Het voelt heel fijn als je nog nodig bent op je werk. Je hebt nog contact met je collega's en valt niet in het 'zwarte gat'.

mei 18

51

Achter de coulissen

Voordat we ons lekker settelen in een heerlijke fauteuil van het theater, is er al heel veel tijd, werk en voorbereiding aan vooraf gegaan. Je zult versteld staan wat er al zoal moet gebeuren voordat het gordijn zich kan openen en de voorstelling kan beginnen. Wij lichten een tipje van de sluier op.

apr 18

50

Terugblik

Olga Hupkens en Marian Gans hebben 6 jaar geleden Good Veurein opgericht. Met behulp van een redactieteam zijn nu al 50 afleveringen gemaakt, met veel energie en enthousiasme. Olga en Marian zijn helaas in 2017 overleden. Samen met hun echtgenoten kijken Twajn en Irma, terug op deze jaren.

mrt 18

49

SPORTIEF

Als je op latere leeftijd aan (top-)sport wilt doen, zijn een aantal dingen belangrijk. De tijd, de energie, je leefstijl en hoe blijf ik blessurevrij, zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Maar als je eenmaal aan het sporten bent geeft dat veel voldoening.

dec 17

48

Bereikbaarheid

Is de binnenstad van Maastricht snel en gemakkelijk bereikbaar? De werkgroep Toegankelijk Maastricht van de Stichting Samen Onbeperkt is nauw betrokken bij het beleid van de Gemeente, onder andere door het laten samenstellen van routes voor scootmobiels.
Hoe ervaren deze reizigers de binnenstad?

nov 17

47

Gehandicapt

Op latere leeftijd gehandicapt worden door een chronische ziekte, een aandoening of door een ongeval, is erg ingrijpend. Hoe gaan jij en je omgeving daarmee om? Welke hulp kun je verwachten en hoe haal je het beste uit je zelf?

okt 17

46

Streekgerechten

Er bestaan mooie, moderne kookboeken waarin heerlijke recepten staan. Het is alleen jammer, dat er ook recepten zijn, die bijna niet meer gemaakt worden. Uit onze streek zijn heel wat lekkere maaltijden afkomstig. Denk eens aan tête de veau, zuurvlees of vlaai

sept 17

45

Dansen maakt blij

Dansen is een gezonde sport. Op het ritme van de muziek gaan je heupen vanzelf meebewegen, en .... je danst. Dansen is niet alleen gezond, je wordt er ook heel gelukkig van.

jun 17

44

Je eigen baas zijn

Heb je geen plezier meer in je huidige werk? Ben je ontslagen of wil je graag je droom verwezenlijken? Dan kun je besluiten ZZP'er te worden. Maar hoe maak ik een plan en waar moet ik beginnen?

mei 17

43

Ouderenmishandeling

Heeft u een vermoeden dat er met iemand in uw omgeving iets niet klopt, dan kunt u daar iets mee doen. Praten met die persoon is al een eerste stap. Maar dat kan ook met een deskundige. Bij ouderenmishandeling is het goed dat anderen iets ondernemen, zodat het stopt.

apr 17

42

Liefde van ver

Soms word je verliefd op iemand van ver. En als de liefde dan zo sterk is dat je met elkaar verder wil, kunnen mensen alles opgeven; ze verlaten hun familie, vrienden en werk en vestigen zich in het land van hun geliefde.

dec 16

41

Open huis

In Maastricht in de wijk Biesland, bevindt zich Athos, een gemeenschapshuis 'nieuwe stijl’. Het bruist er van de activiteiten. Het is een plek waar je gezien wordt en waar je anderen kunt ontmoeten, iedereen is er welkom.

nov 16

40

Hoofdzaken

Oren, ogen, mond… ze zorgen ervoor dat we horen wat er om ons heen gebeurt, dat we een heldere blik op de wereld houden, dat we gezond kunnen eten en goed kunnen praten.
Dank aan al die mensen bij 't Gilde, het Geusseltbad en in Centre Ceramique die bereid waren ons te vertellen over hun motivatie om iets nieuws te leren, over hun bezieling om anderen iets bij te brengen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk!

okt 16

39

Leren

Er valt nog zoveel te leren...Maakt het uit of je oud of jong bent? En wat wordt er zoal geleerd? En wat wil jíj leren?

sept 16

38

Rondje Maas

Als je er eens lekker op uit wil trekken, hoef je het niet ver te zoeken. Good Veurein gaat op pad en volgt de Maas. We komen prachtige natuur en verrassende cultuur tegen. Gaat u met ons mee voor een 'Rondje Maas'?

jun 16

37

Opruimen

Rommel komen we overal tegen: in ons huis en ook buiten. Door rommel op te ruimen krijg je nieuwe energie, er ontstaat ruimte in je huis en in je hoofd

mei 16

36

Hulphonden

Als je door een aandoening niet meer alles kunt en toch onafhankelijk wilt blijven, kan een hulphond een uitkomst zijn. Indrukwekkend wat een hulphond allemaal voor zijn baasje kan betekenen!

apr 16

35

Dierenliefde

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een huisdier. Kennelijk hebben we er veel voor over en krijgen we er veel voor terug. Hoe zit het met onze liefde voor de viervoeters?  Good Veurein ging op bezoek bij mensen die het kunnen weten.

mrt 16

34

Let op!

'Zakkenrollers actief!', 'Man berooft van pinpas'. Het zijn kleine berichtjes met een grote impact voor de betrokkenen. Hoe kun je jezelf beschermen?

dec 15

33

Licht

Licht hebben we in alle opzichten heel hard nodig. Hoe we ons voelen, hoe ons dag- en nachtritme is, hoe we in het leven staan… alles hangt samen met het Licht. Good Veurein ging op bezoek bij verschillende ‘lichtexperts’.

nov 15

32

De Zorg

Per 1 januari 2015 is er nogal wat veranderd in de zorg. Zo is de gemeente een belangrijke rol gaan spelen als je zorg nodig hebt. Het is best ingewikkeld om daar inzicht in te krijgen.
Hoe vraag je eigenlijk zorg aan en hoe gaat dat vervolgens in zijn werk?

okt 15

31

De Vereniging

Meedoen in een vereniging, dat is mensen met dezelfde passie opzoeken: muziek maken, toneel spelen, dansen, het kan van alles zijn. Het lidmaatschap blijkt zoveel meer in te houden dan alleen het uitoefenen van je hobby. Je geeft ruim baan aan je hartstocht, blijft actief en je kunt lief en leed delen.

sep 15

30

Kom mee naar buiten

Overal worden we omringd door alles wat groeit en bloeit. En we maken er zelf ook deel van uit; het ritme van de seizoenen, de bloei en het verval, de cyclus van het leven.
In deze aflevering gaat Good Veurein op pad met echte natuurliefhebbers. Zij laten u met nieuwe ogen kijken naar de vertrouwde bloemen, kruiden en insecten.

jun 15

29

Uit de armoede

Armoede is van alle tijden. Maar ook hulp bij armoede is van alle tijden. Hoe ziet armoede in onze regio eruit, anno 2015?
In deze aflevering komen mensen aan het woord die zelf in armoede leven of geleefd hebben. En we gaan op bezoek bij enkele van de vele initiatieven die zich inzetten voor hulp bij armoede: Hartelstein en de Vincentiusvereniging.

mei 15

28

Hoezo anders?

Hetero, homo, lesbienne....Doet dat etiketje ertoe? Wij vroegen een aantal mensen naar de invloed van hun geaardheid op hun leven. Dat leverde bijzondere verhalen op.

apr 15

27

Belasting

De blauwe envelop! Dat betekent: aangifte doen tussen 1 maart en 1 mei.
En dat kan weer onrust geven; het invullen is soms lastig, misschien moet je veel geld bijbetalen...
Als er nou eens instanties zouden bestaan die kunnen helpen bij het invullen van het belastingformulier…
Als dat nou eens weinig of niets zou kosten als je het geld niet hebt…
Als het nou eens gemakkelijk zou zijn om die hulp in te schakelen…

mrt 15

26

Grootouders van nu

Grootouders van nu: ze staan nog volop in de maatschappij en vaak hebben ze als oppas-opa en oppas-oma een aandeel in de opvoeding van hun kleinkinderen. Wat brengt dat oppassen hun, welke meerwaarde hebben zij in het leven van hun kleinkinderen? Wat betekent het voor de relatie met kinderen en kleinkinderen?

dec 14

25

Talent

oor je talenten te gebruiken, haal je het beste uit jezelf. Het geeft je plezier in je vrije tijd en succes in je werk. Als je wat ouder bent, is dat talent vaak nog verder ontwikkeld en
verrijkt door je levenservaring.

nov 14

24

Troost

Als iemand van wie je houdt overlijdt, wordt alles anders. Je leven verandert, je wordt een ander mens. Je moet op zoek naar wie je bent zonder die persoon. En daarbij word je je bewust dat niet wij het leven sturen, maar dat het leven óns stuurt.

okt 14

23

Welterusten

Als je lekker slaapt, kun je veel aan. Of, zoals de huisarts in onze nieuwe aflevering zegt: "Een goede dag geeft een goede nacht, een goede nacht geeft ook weer een goede dag".
Iedereen slaapt wel eens slecht, maar als dat regelmatig gebeurt, kan je er overdag last van krijgen. Gelukkig kun je vaak iets aan de oorzaak doen.

sep 14

22

Hellup

Soms gaan de dingen niet meer zoals vroeger, dan loop je tegen je beperkingen aan; een blik openen, de krant oprapen, in de auto stappen, het lukt je niet meer zo goed. Gelukkig zijn er heel wat hulpmiddelen om dagelijkse handelingen weer gemakkelijker te maken. Én er zijn deskundige mensen die je met raad en daad kunnen bijstaan.

jun 14

21

Grenzenloos

Good Veurein liet zich leiden langs mooie vergezichten, door oude binnensteden, over verrassende pleintjes. Onze gidsen vertelden met veel liefde over hun favoriete plekken net over de grens, in Luik en Aken.

mei14

20

Eindregie

Hoe ziet u de laatste fase van uw leven?  Denken over de dood, ook als die nog ver weg lijkt, is confronterend. Tegelijk kan het ook mooi zijn en rust geven. Er is veel wat je niet in de hand hebt, maar voor sommige zaken kan je nu al zorgen.

apr14

19

Stemmen

Stemmen of niet stemmen, dat is de vraag. Wat gebeurt er met je stem als je wel of niet stemt? Wat zijn beloftes van politici waard? Wat doet de gemeenteraad?

mrt '14

18

Hoe is het nu met u?

Soms denk je ineens aan iemand van vroeger. Hoe zou het toch met hem of haar zijn? Je bent benieuwd of gemaakte keuzes hebben geleid tot meer geluk.

dec '13

17

Smakelijk

Goed en regelmatig eten is soms door persoonlijke omstandigheden niet mogelijk. Wij nemen u mee in andermans keuken om te zien hoe je smakelijk en gezellig eten kunt klaarmaken.

nov '13

16

Geloven

Hoe kijk jij naar iemand met een ander geloof? Vier gelovigen delen hun persoonlijke geloofsverhaal.

okt '13

15

Mantelzorg

Er kan zomaar een situatie in je leven ontstaan waarin je je geroepen voelt om voor een ander te zorgen. Het kan veel voldoening geven, maar soms is het ook een zware en zelfs eenzame taak.

sept '13

14

Oud en Jong

Hoe zie je de ander? Vind je hem jong en onervaren, of waardeer je juist de frisse blik en actuele kennis? Is de ander oud en tot niet veel meer in staat, of kun je veel van hem leren door ervaring en wijsheid?

juni '13

13

Wonen zonder zorgen

Kijk eens met andere ogen naar je huis. Kun je daar ook in de toekomst comfortabel en veilig wonen?

mei '13

12

Op weg blijven

Als je mobiel bent, ben je onafhankelijk. Met de auto naar de kleinkinderen, op de fiets naar de stad, je eigen boodschappen doen... Toch kun je er tegenop gaan zien om zelf de weg op te gaan

apr '13

11

Geheugentraining

Soms kan ik niet op een naam komen. Help, word ik nou dement? Kan ik mijn geheugen verbeteren?

mrt '13

10

Werk

Als je je werk verliest, zijn er gevoelens van boosheid, teleurstelling en frustratie. Waar werk tot voor kort betekenis gaf aan je leven, is nu een leegte ontstaan, die je moet zien op te vullen.

dec '12

9

Uit de Kunst

Kunst is voor iedereen anders. Kunst is overal.
Met deze aflevering van Good Veurein brengen we de kunst uw huiskamer binnen.

nov '12

8

Over-leven

Als je leven ineens verandert door een ziekte, moet je zien te over-leven.
Hoe doe je dat? En als je een partner hebt, hoe is dat dan voor hem of haar?

okt '12

7

Kleuren maken de man

Wat vertelt uw spiegelbeeld u? Ziet u de veranderingen in uw uiterlijk als uitdaging? Omdat onze leeftijd zijn sporen nalaat, ging Good Veurein met een paar mannen op bezoek bij mensen met verstand van uiterlijke zaken. Laat u verrassen en doe uw voordeel met de vele tips over kleur, kleding en haardracht.

sept '12

6

Geld

Voor de aflevering 'Geld' gingen wij op zoek naar hoe je een goed leven kunt hebben, ook al moet je met minder geld toekomen.

juni '12

5

Vrijwilligers

Als je op zoek bent naar zinvolle vrijetijdsbesteding, waarbij je je talenten en deskundigheid kunt inzetten, kom je al gauw bij vrijwilligerswerk terecht. Maar dan? Waar vind je dat? Hoe weet je of het echt iets voor jou is?

mei '12

4

In Beweging

Wist je dat je je brein kunt verjongen? Iedereen, jong en oud, die begint met sporten krijgt een beter brein.  Dit is onlangs wetenschappelijk aangetoond. Door beweging maak je niet alleen je lichaam sterker en soepeler, maar ook je hoofd. Je hebt minder stress, je wordt vrolijker.

apr '12

3

Ontmoeten

Dagelijks kruisen vele mensen ons pad. Maar van ontmoeten is pas echt sprake als we samen een eindje oplopen. Ont-moeten... je moet niks meer, je mag er zijn zoals je bent. Maar de weg ernaartoe vraagt vaak wel om moed en wilskracht. Hoe zet je die stap van alleen naar samen?

mrt '12

2

De computer

Het klinkt zo gemakkelijk: "Mailt u ons maar even; Die informatie vindt u op Internet; U kunt uw bestelling via onze site doen". 

dec '11

1

Dromen en Wensen

Dromen zijn er om te koesteren, zo blijft er altijd wat te wensen over. Maar soms worden dromen waar. Dan komt er een moment in je leven, dat je de kracht en de mogelijkheden hebt om waar te maken wat je altijd al wilde.

nov '11