Good Veurein

 
2019


64

Vitaal oud worden - nov 2019

Oud worden wil iedereen, maar zich oud voelen wil niemand. Je wilt graag vitaal blijven tot op hoge leeftijd. Maar wat kun je zelf doen om vitaal te blijven?Gezond eten, mensen opzoeken en bewegen zijn activiteiten die je gezond houden. Er wordt veel reclame gemaakt voor allerlei vitamine preparaten. Maar helpen die ook om vitaal te blijven? 

Good Veurein gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en laat een aantal voorbeelden zien van activiteiten die je helpen om vitaal te blijven. 

Zo gaan we kijken bij verschillende, leuke activiteiten die Maastricht Sport voor je organiseert, van Jeu de Boules tot Tai Chi. 

Een heel andere en uitdagende activiteit kun je vinden bij HOVO, het hoger onderwijs voor volwassenen, die een scala van cursussen aanbiedt over uiteenlopende onderwerpen als de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in de literatuur, de architectuur en de stedenbouw; over Italiaanse steden; over de wereldmacht China in vroegere tijden en over de context van de Koran. 

Maastricht Sport: www.maastrichtsport.nl

Hoger Onderwijs voor Volwassenen: www.hovolimburg.nl


63

Student en stad - okt 2019

Maastricht is een studentenstad geworden. Een geweldig stuk werkgelegenheid en daarmee een aanzienlijke impuls voor de stad en haar bewoners. Veel nieuwe levendigheid op straat. Veel panden in de binnenstad zijn fraai opgeknapt en gebruikt door de universiteit. 

Maar het is ook best wel wennen voor inwoners van de stad. Naast de levendigheid overdag en in de kleine uurtjes en links en rechts geparkeerde fietsen is er zo veel meer dat studenten voor de stad betekenen.

Universiteit Maastricht : www.maastrichtuniversity.nl/match

Gemeente Maastricht: www.maastrichtportal.nl

Match Maastricht: www.matchmaastricht.nl

Matchhuizen : https://www.maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/match-huizen-beter-een-goede-buur

Quiet Maastricht : https://quiet.nl/maastricht/

Trajekt Maastricht : https://www.trajekt.nl/initiatief/jongeren-studentenbuurtbemiddeling

Serve the city : https://www.stcmaastricht.nl


62

Bevrijd! - sept 2019

Wie kan beter vertellen over ervaringen in WOII dan daadwerkelijke ooggetuigen? Good Veurein heeft enkele ooggetuigen bereid gevonden om hun herinneringen en persoonlijke ervaringen te delen. Over schuilen in Maastricht, bommen die vallen en verlies van dierbaren. Maar ook over het gevoel van bevrijd zijn!


61

Nieuwe start - juni 2019

Het is een moeilijke tijd als je je werk verliest door bijvoorbeeld ontslag of ziekte. Maar na een tijdje begint het weer te borrelen en wil je weer aan de slag. Je vraagt je af: lukt mij dat wel; heb ik nog energie om dit aan te pakken; waar moet ik beginnen; wie kan mij helpen?


60

Werken voor toeristen - mei 2019

Of je nu baliemedewerker bent in het hotel, ontbijtmedewerker, marketeer, barman, serveerster, gids; allemaal doen ze hard hun best om het de toerist naar de zin te maken.


59

Inburgeren - april 2019

Integreren in Nederland begint meteen als je, als vluchteling, het land binnenkomt. Eerst leer je de taal. Daarna de vele regels die in dit land gelden. Dat is zeker niet gemakkelijk. Het is dan fijn als je een steun en toeverlaat hebt, zeker in het begin.


58

Muziek, mijn passie - maart 2019

Kippenvel, elke keer als je dat stukje van dat ene liedje hoort.
Je krijgt er een fijn gevoel van. Dat muziek ons kan raken, weet iedereen. Muziek heeft echter nog meer effecten op de mens. Je kunt slimmer worden, sociaal vaardiger, gelukkiger worden en beter presteren. Haal je viool, basgitaar of trompet weer uit de kast en ervaar hoe fijn het is om samen muziek te maken.2018


57

Buurtnetwerken - december 2018

De Buurtnetwerken in de Gemeente Maastricht willen dat de bewoners zich goed voelen in hun buurt. Door initiatieven van buurtbewoners bespreekbaar te maken, kunnen zij in samenwerking met de Gemeente werken aan de veiligheid, de eenzaamheid, de groenvoorziening en nog vele andere zaken in hun wijk of buurt.


56

Sportvrijwilliger - november 2018

Vrijwilligers zijn binnen iedere sportvereniging van onschatbare waarde. Van bestuurslid tot barmedewerker, van trainer tot commissielid of scheidsrechter: een sportvereniging kan niet zonder vrijwilligers. Het werken als vrijwilliger bij een vereniging gaat over het plezier in het werk dat je doet, maar ook dat je dit samen doet met anderen. Hoe maak je iemand enthousiast gezamenlijk te zorgen voor jouw club?


55

Eenzaam - oktober 2018

Je af en toe eenzaam voelen is normaal. Maar eenzaamheid maakt je niet alleen ongelukkig. Eenzaamheid maakt je ook ongezond. Daar moet je wat aan doen. Eenzaamheid is niet iets dat vanzelf over gaat. Lukt het je niet er zelf uit te komen, dan is het slim om hulp in te roepen.


54

Familiebedrijf - september 2018

Het familiebedrijf voortzetten gaat niet altijd gemakkelijk. Het is flexibel schakelen tussen de rol van ouder naar kind en van baas naar werknemer. Je moet elkaar kunnen aanspreken op prestaties, maar tegelijkertijd een warme ouder-kind relatie niet verstoren. De overdracht naar een andere generatie is een kwestie van loslaten en opbouwen.


53

Natuurbeschermers - Juni 2018

Op veel plekken in Limburg zetten organisaties zich in voor herstel, behoud en doorontwikkeling van natuur en het landschap. Dit gebeurt niet alleen door professionals, maar ook en vooral met hulp van vrijwilligers. Deze mensen verzetten veel werk om ons te laten genieten van onze omgeving.


52

Werken na je pensioen - mei 2018

Ga je echt stoppen met werken of wil je nog even door? Overleg met jezelf, je familie en je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Misschien wil je een paar dagen in de week doorwerken? Of iets heel anders ondernemen? Het voelt heel fijn als je nog nodig bent op je werk. Je hebt nog contact met je collega's en valt niet in het 'zwarte gat'.


51

Achter de coulissen - april 2018

Voordat we ons lekker settelen in een heerlijke fauteuil van het theater, is er al heel veel tijd, werk en voorbereiding aan vooraf gegaan. Je zult versteld staan wat er al zoal moet gebeuren voordat het gordijn zich kan openen en de voorstelling kan beginnen.


50

Terugblik - maart 2018

Olga Hupkens en Marian Gans hebben 6 jaar geleden Good Veurein opgericht. Met behulp van een redactieteam zijn nu al 50 afleveringen gemaakt, met veel energie en enthousiasme. De onderwerpen worden met zorg gekozen, met als doel de 60-plusser te informeren over diverse zaken die voor hen van belang kunnen zijn. Olga en Marian zijn helaas in 2017 overleden. Samen met hun echtgenoten kijken Twajn en Irma, terug op deze jaren.2017


49

Sportief - december 2017

Als je op latere leeftijd aan (top-)sport wilt doen, zijn een aantal dingen belangrijk. De tijd, de energie, je leefstijl maar ook de risico's van blessures zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Maar als je eenmaal aan het sporten bent, geeft dat veel voldoening.


48

Bereikbaarheid - november 2017

Is de binnenstad van Maastricht snel en gemakkelijk bereikbaar? De werkgroep Toegankelijk Maastricht van de Stichting Samen Onbeperkt is nauw betrokken bij het beleid van de Gemeente, onder andere door het laten samenstellen van routes voor scootmobiels. Hoe ervaren deze reizigers de binnenstad?


47

Gehandicapt - oktober 2017

Op latere leeftijd gehandicapt worden door een chronische ziekte, een aandoening of door een ongeval, is erg ingrijpend. Hoe gaan jij en je omgeving daarmee om? Welke hulp kun je verwachten en hoe haal je het beste uit je zelf?


46

Streekgerechten - september 2017

Er bestaan mooie, moderne kookboeken waarin heerlijke recepten staan. Het is alleen jammer, dat er ook recepten zijn, die bijna niet meer gemaakt worden. Uit onze streek zijn heel wat lekkere maaltijden afkomstig. Denk eens aan tête de veau, zuurvlees of vlaai. Zeker als sommige ingrediënten zo uit je eigen moestuin kunnen worden gehaald. Weten we nog hoe we deze Limburgse gerechten moeten bereiden?


45

Dansen maakt blij - juni 2017

Dansen is een gezonde sport. Op het ritme van de muziek gaan je heupen vanzelf meebewegen, en .... je danst. Dansen is niet alleen gezond, je wordt er ook heel gelukkig van. Ook ontmoet je andere mensen en doordat je de danspassen wilt onthouden, is dat ook goed voor je geheugen. Dansen is goed voor de balans tussen lichaam en geest, daar word je blij van.


44

Je eigen baas zijn - mei 2017

Heb je geen plezier meer in je huidige werk, ben je ontslagen of wil je graag je droom verwezenlijken? Dan kun je besluiten ZZP'er te worden. Maar hoe maak ik een plan en waar moet ik beginnen? Heel veel vragen waar je tegen aan loopt. Deze aflevering helpt je op weg.


43

Ouderenmishandeling - april 2017

Heb je een vermoeden dat er met iemand in je omgeving iets niet klopt, dan kun je daar iets mee doen.
Praten met die persoon is al een eerste stap. Maar dat kan ook met een deskundige.
Bij ouderenmishandeling is het goed dat anderen iets ondernemen, zodat het stopt.2016


42

Liefde van ver - december 2016

Soms word je verliefd op iemand van ver. En als de liefde dan zo sterk is dat je met elkaar verder wil, kunnen mensen alles opgeven; ze verlaten hun familie, vrienden en werk en vestigen zich in het land van hun geliefde. Good Veurein spreekt met drie koppels die de liefde ver weg vonden en in onze omgeving gingen wonen.


41

Open Huis - november 2016

In Maastricht in de wijk Biesland, bevindt zich Athos, een gemeenschapshuis 'nieuwe stijl’. Het bruist er van de activiteiten. Het is een plek waar je gezien wordt en waar je anderen kunt ontmoeten, iedereen is er welkom.
In aflevering 41 'Open huis' gaat Good Veurein op bezoek bij Athos.


40

Hoofdzaken - oktober 2016

Oren, ogen, mond… ze zorgen ervoor dat we horen wat er om ons heen gebeurt, dat we een heldere blik op de wereld houden, dat we gezond kunnen eten en goed kunnen praten.In deze aflevering van Good Veurein staan 'Hoofdzaken' in de hoofdrol.


39

Leren - september 2016

Er valt nog zo veel te leren....Maakt het uit of je oud of jong bent? En wat wordt er zoal geleerd? En wat wil jíj leren?


38

Rondje Maas - juni 2016

Als je er eens lekker op uit wil trekken, hoef je het niet ver te zoeken. Good Veurein gaat op pad en volgt de Maas. We komen prachtige natuur en verrassende cultuur tegen. Ga je met ons mee voor een 'Rondje Maas'?


37

Opruimen - mei 2016

Rommel komen we overal tegen: in ons huis en ook buiten. Door rommel op te ruimen, krijg je nieuwe energie, er ontstaat ruimte in je huis en in je hoofd.


36

Hulphonden - april 2016

Als je door een aandoening niet meer alles kunt en toch onafhankelijk wilt blijven, kan een hulphond een uitkomst zijn. Indrukwekkend wat een hulphond allemaal voor zijn of haar baasje kan betekenen!


35

Dierenliefde - maart 2016

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een of meer dieren in huis. Met zijn allen hebben we ruim vier miljoen honden en katten. Kennelijk hebben we er veel voor over en krijgen we er veel voor terug. Hoe zit het met onze liefde voor de viervoeters? Good Veurein ging op bezoek bij mensen die het kunnen weten.


 

2015


34

Let op! - december 2015

"Zakkenrollers actief", Man beroofd van zijn pinpas", " Vrouw overvallen door nepcollectanten"... Het zijn vaak kleine berichtjes, maar met grote gevolgen voor wie het aangaat. Good Veurein onderzoekt hoe je kunt voorkomen dat je slachtoffer wordt van dit soort praktijken.


33

Licht - november 2015

Licht hebben we in alle opzichten heel hard nodig. Hoe we ons voelen, hoe ons dag- en nachtritme is, hoe we in het leven staan....Alles hangt samen met het Licht. Good Veurein ging op bezoek bij verschillende 'lichtexperts'.


32

Zorg - oktober 2015

Per 1 januari is er nogal wat veranderd in de zorg. Zo is de gemeente een belangrijke rol gaan spelen als je zorg nodig hebt. Hoe vraag je zorg aan en hoe gaat dat vervolgens in zijn werk? Good Veurein ging op onderzoek uit.


31

De vereniging - september 2015

Meedoen in een vereniging, dat is mensen met dezelfde passie opzoeken: muziek maken, toneel spelen, dansen, het kan van alles zijn. Het lidmaatschap blijkt zo veel meer in te houden dan alleen het uitoefenen van je hobby. Je geeft ruim baan aan je hartstocht, blijft actief en je kunt lief en leed delen. Good Veurein stort zich in het verenigingsleven en is onder de indruk van het enthousiasme.


30

Kom mee naar buiten - juni 2015

Overal worden we omringt door alles wat groeit en bloeit. En we maken er ook zelf deel van uit; het ritme van de seizoenen, de bloei en het verval, de cyclus van het leven. Good Veurein gaat op pad met echte natuurliefhebbers. Zij laten u met nieuwe ogen kijken naar de vertrouwde bloemen, kruiden en insecten.


29

Uit de armoede - mei 2015

Armoede is van alle tijden. Maar ook hulp bij armoede is van alle tijden. Hoe ziet armoede in onze regio er uit, anno 2015? In deze aflevering komen mensen aan het woord, die zelf in armoede leven of geleefd hebben. En we gaan op bezoek bij enkelen van de vele initiatieven die zich inzetten voor hulp bij armoede.


28

Hoezo anders? - april 2015

Hetero, homo, lesbienne.... Doet dat etiketje ertoe? Heeft geaardheid invloed op je leven? Wij vroegen een aantal mensen naar de rol van homoseksualiteit in hun leven. Dit levert bijzondere verhalen op.


27

Belasting - maart 2015

Een blauwe envelop door de brievenbus...Dat betekent aangifte doen! Zie jij daar ook zo tegenop? Belastingen zijn best ingewikkeld, het formulier invullen is moeilijk, soms moet je bijbetalen....Met de aflevering 'Belasting' van Good Veurein wordt het vast gemakkelijker en misschien ook wel leuker!


 

2014


26

Grootouders van nu - december 2014

Ze staan nog volop in de maatschappij en vaak hebben ze als oppas-opa en oppas-oma een aandeel in de opvoeding van hun kleinkinderen. Wat brengt dat oppassen hen, welke meerwaarde hebben zij in het leven van hun kleinkinderen? Wat betekent het voor de relatie met kinderen en kleinkinderen?


25

Talent - november 2014

Door je talenten te gebruiken, haal je het beste uit jezelf. Het geeft je plezier in je vrije tijd en succes in je werk. Als je ouder bent, is dat talent vaak nog verder ontwikkeld en verrijkt door je levenservaring.


24

Troost - oktober 2014

"En overal zie ik je en nergens vind ik je, soms bijna tastbaar grijpend in het niets en overal voel ik je tot in het diepste van mijn ziel" (Jolanda Brok-Dankelman voor haar nichtje). 

Als een geliefde overlijdt, wordt alles anders. Je leven verandert, je wordt een ander mens. Je moet op zoek naar wie je bent zonder die persoon. En daarbij wordt je je bewust dat niet wij het leven sturen, maar het leven ons stuurt.


23

Welterusten - september 2014

Als je goed slaapt, kan je veel aan. Of, zoals een huisarts zegt in deze aflevering; 'een goede dag geeft een goede nacht, een goede nacht geeft weer een goede dag'. Iedereen slaapt wel eens slecht, maar als dat regelmatig gebeurt, kan je er overdag last van krijgen. Gelukkig kun je vaak iets aan de oorzaken doen.


22

Hellup - juni 2014

Soms gaan de dingen niet meer zoals vroeger; dan loop je tegen je beperkingen aan: een blik openen, de krant oprapen, in de auto stappen, het lukt je niet meer zo goed.


21

Grenzenloos - mei 2014

Good Veurein liet zich leiden langs mooie vergezichten, door oude binnensteden, over verrassende pleintjes. Onze gidsen vertellen met veel liefde over hun favoriete plekken, net over de grens in Aken en Luik.


20

Eindregie - april 2014

Hoe ziet de laatste fase uit van je leven? Denken over de dood, ook als die nog ver weg lijkt, is confronterend. Tegelijk kan het ook mooi zijn en rust geven. Er is veel dat je niet in de hand hebt, maar voor sommige zaken kan je nu al zorgen: je familie van je wensen op de hoogte brengen, je nalatenschap regelen, de medische hulp die je hoopt te krijgen met je dokter bespreken. Zo voorkom je dat je nabestaanden met onnodige vragen achterblijven.


19

Stemmen - maart 2014

Stemmen of niet stemmen, dat is de vraag. Wat gebeurt er met je stem als je wel of niet stemt? Wat zijn de beloftes van politici waard? Wat doet de gemeenteraad? Vragen waarmee Good Veurein op pad ging.


18

Hoe is het nu met u? - januari 2014

Soms denk je ineens aan iemand van vroeger. Hoe zou het toch met hem of haar zijn? Je bent benieuwd of gemaakte keuzes hebben geleid tot meer geluk. Good Veurein was benieuwd naar deelnemers van eerdere afleveringen, die zich toen in een bijzondere fase van hun leven bevonden. Zijn hun verwachtingen uitgekomen en hebben hun beslissingen indertijd geleid tot iets goeds in hun leven? 2013


17

Smakelijk - december 2013

Goed en regelmatig eten is soms, door persoonlijke omstandigheden, niet vanzelfsprekend. Good Veurein neemt een kijkje in andermans keuken om de maaltijd gezond, gezellig en gemakkelijk te maken.


16

Geloven - november 2013

Hoe kijk jij naar iemand met een - ander - geloof? In deze aflevering delen vier gelovigen hun persoonlijk geloofsverhaal met ons. Samen met hen bezochten we hun gebedshuis. Ze geven een indruk van de waarde van hun geloof voor hun eigen leven. Zo worden we meer vertrouwd gemaakt met verschillende geloven die we in ons dagelijkse leven tegenkomen: het rooms-katholieke geloof, het protestants-christelijke geloof, de islam en het joodse geloof.


15

Mantelzorg - oktober 2013

Er kan zomaar een situatie in je leven ontstaan dat je geroepen bent of dat je je geroepen voelt om voor iemand te gaan zorgen. Binnen je dagelijkse leven gaan andere prioriteiten gelden, je organiseert je bezigheden rondom de zorg voor een ander. Het kan veel voldoening geven, maar soms is het ook een zware en zelfs eenzame taak. Gelukkig zijn er ook mensen die met je mee willen denken en zorgen. Wie, waar en hoe? Good Veurein toont u twee bijzondere voorbeelden van mantelzorg. 


14

Oud en Jong - september 2013

Voel je je oud of jong? En hoe zie je de ander? Vind je de ander jong en onervaren of waardeer je juist de frisse blik en actuele kennis? Is de ander oud en tot niet veel meer instaat of kun je veel leren van de ervaring en de wijsheid?


13

Wonen zonder zorgen - juni 2013

Kijk eens goed naar je huis met andere ogen. Kun je daar ook in de toekomst comfortabel blijven wonen? Gaan trappen en drempels een belemmering worden; is je badkamer veilig, ook als je wat minder goed ter been wordt; woon je dichtbij mensen met wie je samen voorzieningen kan regelen? In deze aflevering draagt Good Veurein ideeën aan om toekomstbestendig te wonen.


12

Op weg blijven - mei 2013

Als je mobiel bent, ben je onafhankelijk. Met de auto naar de kleinkinderen, op de fiets naar de stad, je eigen boodschappen doen. Toch kun je er tegenop zien om weer zelf de weg op te gaan; misschien vraag je je af of je nog alert genoeg genoeg bent om te kunnen autorijden, weet je niet welke nieuwe verkeersregels er zijn, vallen hellingen je zwaar met de fiets, gaat het lopen niet meer zo soepel. Good Veurein laat je zien hoe je goed op weg kunt blijven, ook als het niet meer vanzelf gaat.


11

Geheugentraining - april 2013

Soms kan ik niet meer op een naam komen... Help! Wordt ik nu dement? Kan ik mijn geheugen verbeteren? Is het goed om computerspelletjes te speel? Wat heeft een auto met het geheugen te maken? Welk handigheidje heeft Twajn bedacht om niks te vergeten? Hoort en ziet u graag antwoorden op deze vragen? Kijk dan naar deze aflevering van Good Veurein.


10

Werk - maart 2013

Als je je werk verliest, zijn er gevoelens van boosheid, teleurstelling en frustratie. Waar werk tot voor kort betekenis gaf aan je leven, is er nu een leegte ontstaan, die je moet zien op te vullen. Jobcoach Roland de Vries, een van de mensen die aan het woord komen in deze aflevering, moedigt mensen aan die tijd te gebruiken om zich bezig te houden met de dingen, die ze goed kunnen en graag doen. Daarmee kan je weer richting geven aan je leven.


9

Uit de kunst - januari 2013

Kunst is voor iedereen anders. Kunst is overal. Met deze aflevering brengt Good Veurein de kunst je huiskamer binnen. We gaan op zoek naar het verhaal achter de beschilderde muur bij de Brusselse Poort, we nemen een kijkje bij de kunstuitleen en laten cursisten van een keramiekcursus aan het woord over hun beleving bij het maken van kunst.2012


8

Over-Leven - december 2012

Als je leven ineens verandert door een ziekte, moet je zien te overleven. Hoe doe je dat? En als je een partner hebt, hoe is dat dan voor hem of haar? In deze aflevering volgen we mensen die hun leven weer hebben opgepakt, nadat zij getroffen werden door een ernstige aandoening. Het maakt duidelijk dat eerstehulpverlening, in de vorm van reanimatie, van levensbelang kan zijn. Maar ook dat je er niet allen voor staat. Er zijn mensen en instanties die je kunnen steunen tijdens die zware periode van je leven.


7

Kleuren maken de man - november 2012

Wat vertelt je spiegelbeeld je? Zie je de veranderingen in je uiterlijk als een uitdaging? Omdat onze leeftijd zijn sporen nalaat, ging Good Veurein op bezoek bij mensen met verstand van uiterlijke zaken. Laat je verrassen en doe je voordeel met de vele tips over kleur, kleding en haardracht.


6

Geld - oktober 2012

Good Veurein ging op zoek naar hoe je een goed leven kunt hebben, ook al moet je met minder toekomen. Het bracht ons bij mensen met een bijzondere kijk op het leven, bij instellingen waarvan we niet wisten dat ze bestonden. We hoorden tips waaraan we nooit hadden gedacht en zagen verrassende initiatieven om beter te leven met minder geld


5

Vrijwillig - september 2012

Als je op zoek bent naar zinvolle vrijetijdsbesteding waarbij je talenten en deskundigheid kunt inzetten, kom je al gauw bij vrijwilligerswerk terecht. Maar dan? Waar vindt je dat? Hoe weet je of het echt iets voor is? 


4

In beweging - juni 2012

Wist je dat je je brein kunt verjongen? Iedereen, jong en oud, die begint met sporten krijgt een beter brein. Dit is onlangs wetenschappelijk aangetoond. Door beweging maak je niet alleen je lichaam sterker en soepeler, maar ook je hoofd. Je hebt minder stress en wordt vrolijker.


3

Ontmoeten - mei 2012

Dagelijks kruisen vele mensen ons pad. Maar van ontmoeten is pas echt sprake als we samen een eindje oplopen. 

Ont-moeten...je moet niks meer, je mag er zijn zoals je bent. De weg erheen vraagt vaak wel om moed en wilskracht. Hoe zet je die stap van alleen naar samen?


2

De Computer - april 2012

Het klinkt zo gemakkelijk:' mailt u ons maar even; die informatie vindt u op internet; u kunt uw bestelling via onze site doen'. Vrienden Skypen met hun kinderen in het buitenland en hebben hun vakantiefoto's fijn op de computer staan. Good Veurein gaat op zoek naar mogelijkheden van de computer, signaleert drempelvrees en hoe die te overwinnen.


1

Dromen en Wensen - maart 2012

Dromen zijn er om te koesteren, zo blijft er altijd wat te wensen over. Soms worden dromen waar. Dan komt er een moment in je leven dat je de kracht en de mogelijkheden hebt om waar te maken wat je altijd al wilde. Een mooi thema om onze serie afleveringen van Good Veurein mee te beginnen. 

Aflevering 62. "Bevrijd!"

Wie kan beter vertellen over ervaringen in WOII dan daadwerkelijke ooggetuigen? Good Veurein heeft enkele ooggetuigen bereid gevonden om hun herinneringen en persoonlijke ervaringen te delen. Over schuilen in Maastricht, bommen die vallen en verlies van dierbaren. Maar ook over het gevoel van bevrijd zijn!

Een aflevering van Good Veurein, die past bij alle activiteiten rond 75 jaar bevrijding. 'Bevrijd!', een aflevering die een waar beeld schetst van die bange jaren.


https://www.rhcl.nl/nl   (Regionaal Historisch Centrum Limburg) 
https://www.abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/netherlands-american-cemetery
(Begraafplaats Margraten) 
https://schuileninmaastricht.com/(Schuilkeldermuseum) 
https://www.limburg.nl/   (Provincie Limburg) 
https://75jaarbevrijdinglimburg.nl/

 


Aflevering 61  "Nieuwe start"


Het is een moeilijke tijd als je je werk verliest door bijvoorbeeld ontslag of ziekte. Maar na een tijdje begint het weer te borrelen en wil je weer aan de slag. Je vraagt je af: lukt mij dat wel; heb ik nog energie om dit aan te pakken; waar moet ik beginnen; wie kan mij helpen?

Allemaal vragen om toch die nieuwe start te maken.


https://kindjeugd.adelante- zorggroep.nl
https://polygarde.nl
https://www.levantogroep.nl
https://www.sociaaldomein- maastricht-heuvelland.nl
https://www.podium24.nlhttps://trajectconsult.nl/ gratis-ontwikkeladvies-45


Aflevering 60 "Werken voor toeristen"

Of je nu baliemedewerker bent in het hotel, ontbijtmedewerker, marketeer, barman, serveerster, gids; allemaal doen ze hard hun best om het de toerist naar de zin te maken.


https://www.maastricht-marketing.nl
https://cmmaastricht.nl
https://www.nh-hotels.nl/aanbieding


Aflevering 59  "Inburgeren"

Integreren in Nederland begint meteen als je, als vluchteling, het land binnenkomt.Eerst leer je de taal. Daarna de vele regels die in dit land gelden. Dat is zeker niet gemakkelijk. Het is dan fijn als je een steun en toeverlaat hebt, zeker in het begin.www.vluchtelingenwerk.nl/zuidnederland

 

 Aflevering 58  "Muziek, mijn passie"

Kippenvel, elke keer als je dat stukje van dat ene liedje hoort.
Je krijgt er een fijn gevoel van. Dat muziek ons kan raken, weet iedereen. Muziek heeft echter nog meer effecten op de mens. Je kunt slimmer worden, sociaal vaardiger, gelukkiger worden en beter presteren. Haal  je viool, basgitaar of trompet weer uit de kast en ervaar hoe fijn het is om samen muziek te maken.
www.seniorenpop.nl
www.harmoniewilhelmina.nl
www.maastrichtsseniorenorkest.nl

 

Aflevering 57 “Buurtnetwerken”

 

De Buurtnetwerken in de Gemeente Maastricht willen dat de bewoners zich goed voelen in hun buurt. Door initiatieven van buurtbewoners bespreekbaar te maken, kunnen zij in samenwerking met de Gemeente werken aan de veiligheid, de eenzaamheid, de groenvoorziening en nog vele andere zaken in hun wijk of buurt.


 

www.mariaberg.eu 
www.borgharen.nl
www.buurtplatformheer.nl
Buurtnet, blad van de Gemeente Maastricht

 

 

Aflevering 56 “Sportvrijwilliger”

Vrijwilligers zijn binnen iedere sportvereniging van onschatbare waarde. Van bestuurslid tot barmedewerker, van trainer tot commissielid of scheidsrechter: een sportvereniging kan niet zonder vrijwilligers. Het werken als vrijwilliger bij een vereniging gaat over het plezier in het werk dat je doet,  maar ook dat je dit samen doet met anderen. Hoe maak je iemand enthousiast gezamenlijk te zorgen voor jouw club?

 

www.vvscm.nl
www.tcbunde.nl
www.hockeer.nl

 

Aflevering 55 "Eenzaam"

Je af en toe eenzaam voelen is normaal. Eenzaamheid maakt je niet alleen ongelukkig. Eenzaamheid maakt je ook ongezond. Daar moet je wat aan doen. Eenzaamheid is niet iets dat vanzelf over gaat. Lukt het je niet er zelf uit te komen, dan is het slim om hulp in te roepen.

 

Josja Biessen
Ik weet dat eenzaamheid een persoonlijk gevoel is. Wanneer je last hebt van dat gevoel van eenzaam zijn kun je dat alleen zelf aanpakken. Dat is hard werken. Goede begeleiding hierbij is zeer welkom. Die deskundige begeleiding bied ik je!
www.biessonder.nl

 

Bronvermelding:
nl/visualisaties/bevolkingspiramidehttps://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/eenzaamheid/cijfers-context/huidige-situatie#node-eenzaamheid-naar-leeftijd
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingspiramide 

 

Aflevering 54 "Familiebedrijf"

Het familiebedrijf voortzetten gaat niet altijd gemakkelijk. Het is flexibel schakelen tussen de rol van ouder naar kind en van baas naar werknemer. Je moet elkaar kunnen aanspreken op prestaties, maar tegelijkertijd een warme ouder-kind relatie niet verstoren. De overdracht naar een andere generatie is een kwestie van loslaten en opbouwen.

 

Familie Ameling, Lichtstroom, Wolfstraat 24, 6211 GN Maastricht http://www.lichtstroom.nl

Familie Bosch, Bosch Modeschoenen, Voltastraat 28, 6224 EM Maastricht http://www.boschmodeschoenen.nlFamilie Niesten, De Poshoof, Postbaan 8, 6218 HT Maastricht http://www.deposhoof.nl 

Mothiev, zet zich in om familiebedrijven te begeleiden http://www.mothiev.nl

Met dank aan Hendriks schoenen, opname sketch 

Aflevering 53 "Natuurbeschermers”

Op veel plekken in Limburg zetten organisaties zich in voor herstel, behoud en doorontwikkeling van natuur en het landschap. Dit gebeurt niet alleen door professionals, maar ook en vooral met hulp van vrijwilligers. Deze mensen verzetten veel werk om ons te laten genieten van onze omgeving.

 

Monumentenwerk Limburg geeft mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans om via restauratiewerk hun kansen te vergroten en tegelijk een prachtig vak te leren. Zij hebben de gehele kloostermuur gerestaureerd en grotendeels opnieuw gebouwd, volgens oude technieken. http://monumentenwerklimburg.nl

Stichting het Limburgs Landschap heeft zich nu tot doel gesteld het complex de consolideren waarmee de geschiedenis van klooster en omgeving weer zichtbaar wordt, het tuinhuis te restaureren en het complex toegankelijk te maken voor bezoekers. https://www.limburgs-landschap.nl

De Sint-Pietersberg ligt aan de rand van Maastricht. Wandel langs de mergelgroeve, de oehoevallei, het oude fort. Geniet van de indrukwekkende uitzichten. https://www.natuurmonumenten.nl/waar-we-voor-staan 

Doelstelling van "Sjoen Graas" is landschapsbeheer op natuurlijke wijze en met meerwaarde. Natuurlijk omdat geen gebruik wordt gemaakt van milieubelastende en vervuilende machines, maar dat schaapskuddes worden ingezet om het landschap te beheren en te laten ontwikkelen. De meerwaarde van deze vorm van landschapsbeheer is het positieve effect op de natuurontwikkeling en beleving, maar ook op het milieu. http://www.sjoengraas.nl

IVN-Ulestraten is bezig met het herstel van een cultuur-historische moestuin (kwallef) die vroeger hoorde bij het er tegenoverliggende kasteel Vliek. U kunt kennis maken met inrichting van de tuin en de toegepaste ecologische werkwijze. https://www.ivn.nl/afdeling/ulestraten/kwallef

 

Aflevering 52 “Werken na je pensioen”

Ga je echt stoppen met werken of wil je nog even door? Overleg met jezelf, je familie en je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Misschien wil je een paar dagen in de week doorwerken? Of iets heel anders ondernemen? Het voelt heel fijn als je nog nodig bent op je werk. Je hebt nog contact met je collega's en valt niet in het 'zwarte gat'.

 Aflevering 51 “Achter de coulissen”

Voordat we ons lekker settelen in een heerlijke fauteuil van het theater, is er al heel veel tijd, werk en voorbereiding aan vooraf gegaan. Je zult versteld staan wat er al zoal moet gebeuren voordat het gordijn zich kan openen en de voorstelling kan beginnen. Wij lichten een tipje van de sluier op. 

Good Veurein heeft gebruik gemaakt van de Bonbonnière voor een interview met Will Wintjens. http://www.bonbonniere.nl/

Aflevering 50 “Terugblik” 

 

Olga Hupkens en Marian Gans hebben 6 jaar geleden Good Veurein opgericht. Met behulp van een redactieteam zijn nu al 50 afleveringen gemaakt, met veel energie en enthousiasme. De onderwerpen worden met zorg gekozen, met als doel de 60-plusser te informeren over diverse zaken die van hun van belang kunnen zijn.

Olga en Marian zijn helaas in 2017 overleden. Samen met hun echtgenoten kijken Twajn en Irma, terug op deze jaren.

Good Veurein heeft opnames gemaakt van het tafelgesprek bij Brouwerij Bosch, Wycker Grachtstraat 26, Maastricht.

www.brouwerijbosch.nl

Good Veurein heeft gebruik gemaakt van een interview met Olga en Marian bij LOES tv. http://www.omroeploes.nl/

 

Aflevering 49 "SPORTIEF"


Als je op latere leeftijd aan (top-)sport wilt doen, zijn een aantal dingen belangrijk. De tijd, de energie, je leefstijl en hoe blijf ik blessurevrij, zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Maar als je eenmaal aan het sporten bent geeft dat veel voldoening.

 

Met dank aan Atletiek Maastricht

 

Aflevering 48 "Bereikbaarheid"

Is de binnenstad van Maastricht snel en gemakkelijk bereikbaar? De werkgroep Toegankelijk Maastricht van de Stichting Samen Onbeperkt is nauw betrokken bij het beleid van de Gemeente, onder andere door het laten samenstellen van routes voor scootmobiels. Hoe ervaren deze reizigers de binnenstad? 

 

www.samenonbeperkt.nl/

www.maastricht.vvn.nl/

Aflevering 47 "Gehandicapt"

Op latere leeftijd gehandicapt worden door een chronische ziekte, een aandoening of door een ongeval, is erg ingrijpend. Hoe gaan jij en je omgeving daarmee om? Welke hulp kun je verwachten en hoe haal je het beste uit je zelf?

Adelante is een zorggroep met volwassenenrevalidatie & arbeidsre-integratie, kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen en audiologie & communicatie als kernactiviteiten. www.adelante-zorggroep.nl

 

Aflevering 46 “Streekgerechten”

Er bestaan mooie, moderne kookboeken waarin heerlijke recepten staan. Het is alleen jammer, dat er ook recepten zijn, die bijna niet meer gemaakt worden. Uit onze streek zijn heel wat lekkere maaltijden afkomstig. Denk eens aan tête de veau, zuurvlees of vlaai. Zeker als sommige ingrediënten zo uit je eigen moestuin kunnen worden gehaald. Weten we nog hoe we deze Limburgse gerechten moeten bereiden?Aflevering 45 “Dansen maakt blij.”


Dansen is een gezonde sport.

Op het ritme van de muziek gaan je heupen vanzelf meebewegen, en .... je danst.Dansen is niet alleen gezond, je wordt er ook heel gelukkig van. Ook ontmoet je andere mensen en doordat je de danspassen wilt onthouden, is dat ook goed voor je geheugen. Dansen is goed voor de balans tussen lichaam en geest, daar word je blij van. 

 

Aflevering 44 “Je eigen baas zijn”

Heb je geen plezier meer in je huidige werk, ben je ontslagen of wil je graag je droom verwezenlijken?Dan kun je besluiten ZZP'er te worden. Maar hoe maak ik een plan en waar moet ik beginnen? Heel veel vragen waar je tegen aan loopt. Deze aflevering helpt je op weg.

 


Aflevering 43 “Ouderenmishandeling”


Heeft u een vermoeden dat er met iemand in uw omgeving iets niet klopt, dan kunt u daar iets mee doen.
Praten met die persoon is al een eerste stap. Maar dat kan ook met een deskundige.
Bij ouderenmishandeling is het goed dat anderen iets ondernemen, zodat het stopt.

  

Aflevering 42 “Liefde van ver”

Soms word je verliefd op iemand van ver. En als de liefde dan zo sterk is dat je met elkaar verder wil, kunnen mensen alles opgeven; ze verlaten hun familie, vrienden en werk en vestigen zich in het land van hun geliefde. Good Veurein spreekt met drie koppels die de liefde ver weg vonden en in onze omgeving gingen wonen.

 

Aflevering 41 “Open huis”

In Maastricht in de wijk Biesland, bevindt zich Athos, een gemeenschapshuis 'nieuwe stijl’. Het bruist er van de activiteiten. Het is een plek waar je gezien wordt en waar je anderen kunt ontmoeten, iedereen is er welkom.
In aflevering 41 'Open huis' gaat Good Veurein op bezoek bij Athos.

 

Aflevering 40 “Hoofdzaken”

Oren, ogen, mond… ze zorgen ervoor dat we horen wat er om ons heen gebeurt, dat we een heldere blik op de wereld houden, dat we gezond kunnen eten en goed kunnen praten.In deze aflevering van Good Veurein staan 'Hoofdzaken' in de hoofdrol.

Dank aan al die mensen bij 't Gilde, het Geusseltbad en in Centre Ceramique die bereid waren ons te vertellen over hun motivatie om iets nieuws te leren, over hun bezieling om anderen iets bij te brengen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk! 

 Afleveringen 20 tot en met 39