Good Veurein

 


95 Praten over Later

november 2023


Steeds meer mensen worden geconfronteerd met de ziekte dementie. Een ernstige, ingrijpende ziekte die je leven langzaam maar zeker helemaal op zijn kop zet. Bekende symptomen die kunnen wijzen op dementie zijn problemen met het geheugen of met taal en het verwerken van informatie. Maar ook veranderingen in humeur, gebrek aan motivatie of interesse en moeite met uitvoeren van dagelijkse taken kunnen symptomen zijn van de ziekte. Als de ziekte zich verder ontwikkelt kan het lastig worden om nog zelfstandig te functioneren en kan de persoonlijkheid veranderen.
Als de diagnose dementie wordt gesteld, roept dat veel vragen op: wat betekent dat, hoe gaat het nu verder, wat kunnen we doen, waar kun je hulp krijgen?
Good Veurein sprak hierover met drie zussen Vinck, waarvan de moeder de diagnose dementie kreeg. We vroegen aan arts Annemieke Wagemans, expert pro-actieve zorgplanning, wanneer het verstandig is om met elkaar te praten over wat je wel of juist niet wil in de laatste fase van je leven. En we spraken met Nicole Quaedackers, casemanager bij Hulp bij Dementie Maastricht-Heuvelland over welke hulp en steun je in zo’n situatie kan krijgen.

U kunt meer informatie over de ziekte vinden op websites als www.dementie.nl, www.hersenstichting.nl of www.alzheimer-nederland.nl.

Informatie over de mogelijkheden voor het krijgen van hulp vindt u op www.hulpbijdementie.nl.
Met vragen kunt u deze mailen naar info@hulpbijdementiemaastrichtheuvelland.nl. U kunt ook eventueel telefonisch contact opnemen met 06 830 455 56.