Good Veurein

 

GV 91 Valpreventie


Mei 2023


In en om het huis komen relatief veel ongelukken voor. Bovendien heb je meer kans om te vallen naarmate je ouder wordt. Ook zijn de gevolgen van een val vaak ernstiger en is een grotere kans om na een ongelukkige val in het ziekenhuis terecht te komen. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) overleden in 2018 gemiddeld 13 mensen per dag door een val. Kortom, alle reden om te voorkomen dat je valt.

Good Veurein is op zoek gegaan naar zaken die je zelf kunt doen om het risico van vallen te verkleinen of om de gevolgen ervan te verkleinen. Dat kunnen praktische zaken zijn zoals een goede verlichting, geen losse spullen laten rondslingeren, handgrepen voor extra steun en dergelijke, maar daarbij moet je ook denken aan zaken als voldoende bewegen en een goede voeding waardoor je spieren soepel en stevig blijven en je dus ook letterlijk steviger in je schoenen staat.
Je kunt ook trainen om te voorkomen dat je valt of om ‘goed’ te vallen, zodat de kans op letsel kleiner is.
Veel mensen denken dat een valtraining pas nodig is wanneer je al eens bent gevallen. Maar dat is niet waar! Een valtraining is juist ook heel prettig om te voorkomen dat je ooit zal vallen. En stel het gebeurt wel, dan leer je hoe je ‘veilig’ moet vallen en letsel voorkomt.

We spreken in deze aflevering met Simone Reinaerdts, ergotherapeut bij zorgcentrum de Zeven Bronnen (www.envida.nl), met Helene Dieteren Fysiotherapeut bij Fysiotherapie Noijen-Janss (www.fysionoijenjanss.nl) en met Johan Bruijnen, Praktijkhouder en diëtist bij Nutripunt (www.nutripunt.nl)

Meer informatie krijgt u bijvoorbeeld in een recent artikel uit de Limburger van 16 december jongstleden (www.limburger.nl/cnt/dmf20221215_93086065).