Good Veurein

 


79 Veilig Online

november 2021 

We maken steeds meer gebruik van de computer voor alledaagse zaken: even naar de post en de regenradar kijken, even kijken of er nog leuke berichten staan op Facebook, zelf een kort berichtje achterlaten over wat je hebt gehoord of gelezen. Of de krant lezen en dat leuke bloesje of die mooie schoenen bestellen. 

Helaas hoor en lees je ook steeds meer dat er mensen zijn, die veel geld kwijt zijn door criminelen, die op de een of andere wijze gebruik hebben gemaakt van de goedgelovigheid of van een moment van onoplettendheid.


En natuurlijk overkomt jou dat niet, omdat jij altijd goed oplet. Tot het zover is en je plots een afboeking van je bankrekening ziet die je niet kunt verklaren. En dan is Leiden in last! Wat nu? De bank bellen? En de politie? En wat moet je met je computer? 

Good Veurein wil weten wat de valkuilen zijn als je de computer gebruikt, op welke manieren criminelen aan jouw gegevens willen komen, wat je moet doen om die ellende te voorkomen en als het je toch overkomt, hoe dan te handelen? 

We gingen daarom op bezoek bij de Risk Factory Limburg-Noord in Venlo. Een plek waar politie, brandweer en GGD jou risico’s kunnen laten zien en ervaren, aan de hand van realistisch nagebootste situaties. Dat zijn allerlei situaties op het gebied van gezondheid en veiligheid, zoals brandgevaar, verkeersveiligheid en ook op het gebied van het op een verstandige manier omgaan met het internet.  

Good Veurein had voor deze aflevering speciale aandacht voor dat laatste onderwerp.  

We spraken daarover met Sylvia Laurensse van de politie, die ons wees op een aantal vormen van criminaliteit waar de oudere het meest mee wordt geconfronteerd. Ook laten we een aantal slachtoffers aan het woord met hun schrijnende verhalen.

Gelukkig is er veel informatie te vinden met adviezen over waar je op moet letten en hoe je je zelf goed kunt beschermen tegen criminelen op het internet.  

Een aantal voorbeelden :