Good Veurein

 

GV 88 Goede Doelen

december 2022


De branche organisatie Goede Doelen Nederland heeft becijferd dat de inkomsten van de deelnemende goede doelen organisaties in 2021 ongeveer 3,1 miljard euro bedroegen. Een enorm bedrag waarvan afgerond 1 miljard euro wordt bijeen gebracht door particulieren. Ruim 1,1 miljard komt uit subsidies van overheden, terwijl de rest wordt bijeengebracht door bedrijven, non-profitorganisaties, loterijen en door verkoop van producten. Bijna 90% wordt daadwerkelijk besteed aan de goede doelen, terwijl 8% wordt besteed aan de kosten van werving en 4% aan de kosten van beheer en administratie. Voorwaar indrukwekkende cijfers.

Good Veurein ging eens kijken in de keuken van 3 goede doelen organisaties uit onze regio om te zien wat zij doen en voor wie ze dat doen.

Quiet Nederland zet zich door heel Nederland in voor mensen in armoedesituaties. Daartoe zijn er een hele reeks lokale afdelingen ontstaan, zoals de Quiet Community Maastricht. Elke Community werft lokale sponsors om haar deelnemers om beurten iets aan te bieden wat ze normaal gesproken niet kunnen betalen: van een tweedehands fiets tot een etentje, van een knipbeurt tot kaartjes voor een voorstelling of voetbalwedstrijd. Daarnaast wil Quiet mensen in armoedesituaties de kans geven om hun talenten te (her)ontdekken en in te zetten, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Kijk voor meer informatie op www.quiet.nl/maastricht/.

De Stichting Boeken voor Mensen heeft als doel het gelezen boek een nieuw leven te geven. Daartoe verkoopt de stichting in de Boekenkelder aan de François de Vijestraat 9 tweedehands boeken maar ook platen, cd’s en dvd’s voor kleine prijzen. Met de opbrengst daarvan ondersteunt de stichting goede doelen in de regio. De stichting draait volledig op vrijwilligers, die de boeken zorgvuldig selecteren en sorteren. Inmiddels kun je kiezen uit meer dan 100.000 boeken, in de meest diverse genres. Je kunt de kelder elke werkdag (ma-vr), van 10:00-14:00 uur bezoeken of na afspraak met een van de vrijwilligers. Meer informatie is te vinden op www.boekenvoormensen.nl

Elke dag horen gemiddeld 4 gezinnen in Nederland dat hun kind een ernstige, soms zelfs levensbedreigende ziekte heeft. Make-a-Wish wil alle ernstig zieke kinderen tussen 3 en 18 jaar kracht geven door het vervullen van hun allerliefste wens. Onderzoek toont aan dat dit jonge patiënten en hun omgeving weer kracht en vertrouwen geeft. En dat niet alleen tijdens het vervullen van de wens, maar het werkt nog lang daarna door. Bij het vervullen van een wens komt heel wat kijken. Het is een zorgvuldig gepland traject, waar een grote groep mensen maanden mee bezig is en dat van A tot Z maatwerk is. Op www.makeawishnederland.org vind je meer informatie.

Nieuwsgierig geworden. Met onderstaande link kun je de aflevering bekijken.