Good Veurein

 


GV 87 Groen Doen!

november 2022

Op steeds meer plekken gaan bewoners aan de slag om hun straat op te fleuren met bloemen en planten. Daardoor wordt de stoep minder stenig, de straat krijgt meer kleur en de bloemen trekken vlinders, bijen en vogels aan. In andere straten hebben de bewoners ook de grond rond de bomen opgesierd met bloemen en planten

Waarom doen ze dat, mag dat zomaar en welke planten komen daar dan voor in aanmerking? Wat kost dat allemaal en hoeveel tijd ben je eraan kwijt?

Good Veurein ging hiervoor te rade bij Nelle Driessen van het Centrum voor Natuur en Milieu Educatie (CNME).

Ook bezoeken we drie voorbeelden waar buurtbewoners aan de slag zijn gegaan.  


We hopen dat we u met deze voorbeelden hebben aangemoedigd om ook zelf aan de slag te gaan met het vergroenen van uw straat.

In Maastricht heb je voor een geveltuin geen vergunning nodig. Er zijn alleen een paar regels:

- Woon je in het winkelgebied van de binnenstad? Meld je dan aan door een e-mail te sturen naar mijngroen@maastricht.nl.  

- Voor kinderwagens, rollators en rolstoelen moet er altijd een veilige doorgang blijven. Laat daarom minstens 120 cm loopruimte over op de stoep. Is dit zo, verwijder dan maximaal anderhalve stoeptegel, dit is 45 cm.

Wil je samen met de buren een geveltuinenstraat maken, boomspiegels onder handen nemen of ander openbaar groen in je buurt onderhouden, heb je vragen over welke planten geschikt zijn of heb je andere vragen, stuur dan een mail naar mijngroen@maastricht.nl. In samenwerking met het CNME krijg je dan advies en hulp bij het realiseren van het plan.