Good Veurein

 

100 jaar Bedevaarten

aflevering nr 75

juli 2021


100 jaar geleden werd voor het eerst vanuit Limburg een bedevaart georganiseerd. In de daarop volgende jaren gingen duizenden pelgrims met de trein naar Lourdes. Ondanks deze respectabele leeftijd zijn ook in onze tijd bedevaarten nog springlevend. 

Wat komt er allemaal kijken bij zo'n bedevaart en wie gaat er in de huidige tijd mee? Good Veurein nam een kijkje achter de schermen en neemt u mee naar het Huis voor de Pelgrim dat de Nederlandse bedevaarten organiseert. Daar werkt een kleine staf het hele jaar door om de bedevaarten te organiseren. Die gaan niet alleen naar Lourdes, maar ze organiseren ook reizen naar andere plaatsen als Rome of Santiago de Compostela. En naar landen als Polen, Italië en Israel. 

We leerden dat bedevaarten niet mogelijk zijn zonder de honderden vrijwilligers die zich veelal jaar na jaar in hun vrije tijd inzetten voor de pelgrims. We laten een aantal van hen aan het woord over wat ze zoal doen als vrijwilliger en wat hun motieven zijn om dat vaak vele jaren te doen. 

 


Meer informatie over de verschillende mogelijkheden voor een bedevaart kunt u vinden op de site www.huisvoordepelgrim.nlNACHTDIENST

aflevering nr 76

Augustus 2021

 


Werk jij bij de politie, als verpleegkundige, bij Prorail?
Dan werk je ook 's nachts. 


Wat betekent dat voor je lichaam en geest, zeker als je wat ouder wordt?
Je lichaam wil gaan slapen in de nacht, maar jij moet fit zijn en wakker blijven. 


Hoe is dat voor je privéleven, krijg je vaker lichamelijke klachten, zeker nu je ouder wordt?
Toch zijn er mensen die niet anders willen dan werken in wisselende diensten.