Good Veurein

 

70 De architect


Iedereen heeft wel een mening over nieuwe gebouwen. Of het nu grondgebonden woningen, appartementencomplexen of kantoorgebouwen zijn, altijd is er wel commentaar op de vorm, de grootte, het gebruikte materiaal, de kleur van de baksteen of van de kozijnen. 

Maar het is niet maar toeval dat het gebouw op die wijze is ontworpen. Daar gaat een heel proces van overleggen, keuzes maken en weer verwerpen, opnieuw beginnen en langzaamaan slijpen aan het ontwerp, totdat alle partijen tevreden zijn en opdracht wordt gegeven voor de daadwerkelijke realisatie. Good Veurein wilde graag eens weten hoe het kan dat twee gebouwen, die naast elkaar staan, toch zo heel verschillend zijn ontworpen. We gingen op bezoek bij de beide betrokken architecten om hun verhaal achter het ontwerp te horen.

Voor meer informatie:

www.brulsarchitect.nl

www.humblemartenswillems.nl

www.lesmouleurs.nl

sphinxtuin.nl/wp-content/uploads/2016/07/SphinxTuin_projectprofiel-1.pdf
69 Grensbewoner


Als grensbewoner is het heel gewoon om zomaar de grens over te gaan. Je hoeft er niet bij na te denken om over de grens te wonen, werken, winkelen, naar de dokter te gaan.

Maar tijdens de Coronacrisis zijn de grenzen afgesloten geweest. Dus ging de grensovergang helemaal niet meer vanzelfsprekend. Je had een certificaat nodig om de grens te mogen passeren voor je werk of een bezoek aan je huisarts. Het was de bedoeling dat je in het land bleef waar je huis staat.

Good Veurein was benieuwd waarom mensen aan de andere kant van de grens zijn gaan wonen of werken en in hoeverre de recente ervaringen hun kijk hierop heeft veranderd. Wij zijn daarom bij een aantal grenswerkers en -bewoners op bezoek gegaan om naar hun ervaringen te vragen en hoe zij nu tegen de grens aankijken.