Good Veurein

 65  "De ZorgVrijwilliger"

Vrijwilligers doen in onze samenleving belangrijk werk. Zij zetten zich graag in voor anderen, die hulp nodig hebben. Hierbij draait het veelal om het contact van mens tot mens en juist dat is de uitdaging voor de vrijwilliger. 

Het doen van vrijwilligerswerk geeft zin, plezier en voldoening aan het leven. Vrijwilligerswerk is plezier voor twee: het is plezierig voor zowel de hulpverlener als voor degene die hulp nodig heeft. 

Good Veurein laat u in deze aflevering kennismaken met de rijkgeschakeerde verscheidenheid aan werkzaamheden van vrijwilligers in de zorg. We vroegen naar de motieven waarom iemand vrijwilliger is geworden en welke voldoening dit werk met zich brengt.

We kunnen in het tijdsbestek van de aflevering onmogelijk alle werkzaamheden laten zien, die vrijwilligers in de zorg verrichten. Om u een idee te geven: veel voorkomende werkzaamheden zijn het bezoek bij mensen thuis, het even overnemen van de zorg van de familie, kleine klusjes in en om het huis, boodschappen doen, begeleiding naar arts of therapeut, hulp bij uitstapjes, wandelen of winkelen, maatjescontact, vervoer en/of begeleiding naar ziekenhuis, enzovoort. Naast deze praktische activiteiten zijn vrijwilligers ook welkom bij bestuurlijk of organisatorisch werk.

Is uw belangstelling gewekt om als vrijwilliger in de zorg aan de slag te gaan, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met een van de getoonde instellingen. Zij ontvangen u met open armen.  

Weet u nog niet wat u precies wil, dan raden wij u aan om eens te kijken op de website van www.maastrichtdoet.nl. Hier kunt u zien welke vacatures er allemaal zijn voor vrijwilligers bij verschillende organisaties. Ook kunt u zich hier zelf aanmelden als vrijwilliger. U kunt aangeven wat voor soort werk u wilt doen, hoe vaak, hoelang, enzovoort. Als er dan een passende vacature is, wordt er met u contact opgenomen om te bespreken of dat iets voor u is.  

www.werkenbijenvida.nl/vrijwilligerswerk/
www.mantelzorgzuid.nl
www.envida.nl/verpleegzorg/naar-alle-zorgcentra/lenculenhof
www.envida.nl/verpleegzorg/naar-alle-zorgcentra/croonenhoff
www.zonnebloem.nl/maastricht-annadal

66 Digitaal Revalideren (maart 2020)


Afgelopen maanden heeft Good Veurein zich verdiept in de wondere wereld van de digitalisering. We kennen allemaal de computer en de tablet en het lijkt wel of iedereen voortdurend op zijn of haar smartphone kijkt om te communiceren met de buitenwereld. 

Maar de digitalisering biedt nog veel meer mogelijkheden, die bovendien nog volop in ontwikkeling zijn. We kunnen nu dingen doen, die nog maar een paar jaar geleden onmogelijk waren. In aansluiting op de aflevering "Vitaal oud worden" zijn we op zoek gegaan naar toepassingen van digitale techniek in de gezondheidszorg. We laten u kennis maken met bijzondere voorbeelden van toepassingen in de verzorging en in de revalidatie. Deze toepassingen bieden hele nieuwe mogelijkheden die effectief zijn voor de behandeling van en de zorg voor patiënten.

Ook Irma is enthousiast en ziet heel nieuwe mogelijkheden voor de aanpak van het gezucht en gesteun van Twajn. 

Met dank aan Jos Wetzels, Barbara Piskur, Tom Luyten en AdelanteZorggroep en Cicerozorggroep voor hun medewerking aan deze aflevering.

www.fiftylab.be

www.adelante-zorggroep.nl

www.cicerozorggroep.nl