Good Veurein

 


Veranderende Gezondheidszorg


Aflevering 71 

De gezondheidszorg verandert in hoog tempo. We maken gebruik van meer digitale diagnostiek, maar kijken ook anders aan tegen consulten, bezoek aan poliklinieken, monitoring, opnames, zelfzorg en mantelzorg. 

De Coronapandemie heeft dit enorm versneld. Regelmatig teruggaan om de specialist te zien in de polikliniek is niet langer de norm. Integendeel: als het kan, vindt dat consult nu op afstand plaats; thuis of zelfs op het werk

Good Veurein ging op consult om een aantal van deze nieuwe manier van werken in beeld te brengen. Denk aan consultatie op afstand met beeldtelefoon, de specialist buiten het ziekenhuis, de Academie voor Patiënt en Mantelzorger, de polikliniek van de toekomst en wat het ons gaat brengen. 


www.mumc.nl

www.gezondidee.mumc.nlDe architect

aflevering 70

Iedereen heeft wel een mening over nieuwe gebouwen. Of het nu grondgebonden woningen, appartementencomplexen of kantoorgebouwen zijn, altijd is er wel commentaar op de vorm, de grootte, het gebruikte materiaal, de kleur van de baksteen of van de kozijnen. 

Maar het is niet maar toeval dat het gebouw op die wijze is ontworpen. Daar gaat een heel proces van overleggen, keuzes maken en weer verwerpen, opnieuw beginnen en langzaamaan slijpen aan het ontwerp, totdat alle partijen tevreden zijn en opdracht wordt gegeven voor de daadwerkelijke realisatie. Good Veurein wilde graag eens weten hoe het kan dat twee gebouwen, die naast elkaar staan, toch zo heel verschillend zijn ontworpen. We gingen op bezoek bij de beide betrokken architecten om hun verhaal achter het ontwerp te horen.

 Voor meer informatie:

www.brulsarchitect.nl

www.humblemartenswillems.nl

www.lesmouleurs.nl

 

http://sphinxtuin.nl/wp-content/uploads/2016/07/SphinxTuin_projectprofiel-1.pdfGrensbewoner

aflevering 69


Als grensbewoner is het heel gewoon om zomaar de grens over te gaan. Je hoeft er niet bij na te denken om over de grens te wonen, werken, winkelen, naar de dokter te gaan.

Maar tijdens de Coronacrisis zijn de grenzen afgesloten geweest. Dus ging de grensovergang helemaal niet meer vanzelfsprekend. Je had een certificaat nodig om de grens te mogen passeren voor je werk of een bezoek aan je huisarts. Het was de bedoeling dat je in het land bleef waar je huis staat.

Good Veurein was benieuwd waarom mensen aan de andere kant van de grens zijn gaan wonen of werken en in hoeverre de recente ervaringen hun kijk hierop heeft veranderd.

 

Wij zijn daarom bij een aantal grenswerkers en -bewoners op bezoek gegaan om naar hun ervaringen te vragen en hoe zij nu tegen de grens aankijken.


 


De Goede Smaak

aflevering 68, augustus 2020

 

In deze aflevering nemen we u mee naar de wereld van De Goede Smaak.  

De Goede Smaak heeft te maken met de wijze waarop ons voedsel wordt geteeld: biologisch, duurzaam, streekgebonden. 

En met de wijze waarop wij ons eten bereiden: gevarieerd, seizoensgebonden en gezond.

Maar De Goede Smaak is ook een sociaal gebeuren: samen aan tafel genieten van lekker bereid eten, waar we de smaken en de recepten zoals wij die van onze ouders hebben geleerd, doorgeven aan onze kinderen en kleinkinderen.

Ga met ons mee naar een aantal initiatieven waar De Goede Smaak in praktijk wordt gebracht. 

Veiligheidsbeleving in de buurt

aflevering 67, juli 2020

Iedereen voelt zich wel eens niet op zijn of haar gemak als je over straat loopt. En zeker als er donkere hoeken zijn, waar je langs moet lopen. Of als er groepje mannen of vrouwen staat met elkaar staat te kletsen en jij er langs moet lopen. Dat heeft alles te maken met je veiligheidsbeleving, ook wel subjectieve veiligheid genoemd. 

Dat wil helemaal niet zeggen dat het ook echt onveilig is, maar toch voel je je niet op je gemak. Hoe komt dat nou en wat wat kun je er aan doen? Zijn er voorbeelden van activiteiten die gericht zijn op het terugdringen van dat gevoel van onveiligheid?

Good Veurein ging op zoek naar antwoorden en voorbeelden van acties om hieraan te werken.

Digitaal Revalideren

 Aflevering 66, maart 2020


Afgelopen maanden heeft Good Veurein zich verdiept in de wondere wereld van de digitalisering. We kennen allemaal de computer en de tablet en het lijkt wel of iedereen voortdurend op zijn of haar smartphone kijkt om te communiceren met de buitenwereld. 

Maar de digitalisering biedt nog veel meer mogelijkheden, die bovendien nog volop in ontwikkeling zijn. We kunnen nu dingen doen, die nog maar een paar jaar geleden onmogelijk waren. In aansluiting op de aflevering "Vitaal oud worden" zijn we op zoek gegaan naar toepassingen van digitale techniek in de gezondheidszorg. We laten u kennis maken met bijzondere voorbeelden van toepassingen in de verzorging en in de revalidatie. Deze toepassingen bieden hele nieuwe mogelijkheden die effectief zijn voor de behandeling van en de zorg voor patiënten.

Ook Irma is enthousiast en ziet heel nieuwe mogelijkheden voor de aanpak van het gezucht en gesteun van Twajn. Met dank aan Jos Wetzels, Barbara Piskur, Tom Luyten en AdelanteZorggroep en Cicerozorggroep voor hun medewerking aan deze aflevering.


www.fiftylab.be

www.adelante-zorggroep.nl

www.cicerozorggroep.nl