Good Veurein

 

2018 - 2019


65  "De ZorgVrijwilliger"

Vrijwilligers doen in onze samenleving belangrijk werk. Zij zetten zich graag in voor anderen, die hulp nodig hebben. Hierbij draait het veelal om het contact van mens tot mens en juist dat is de uitdaging voor de vrijwilliger. 

Het doen van vrijwilligerswerk geeft zin, plezier en voldoening aan het leven. Vrijwilligerswerk is plezier voor twee: het is plezierig voor zowel de hulpverlener als voor degene die hulp nodig heeft. 

Good Veurein laat u in deze aflevering kennismaken met de rijkgeschakeerde verscheidenheid aan werkzaamheden van vrijwilligers in de zorg. We vroegen naar de motieven waarom iemand vrijwilliger is geworden en welke voldoening dit werk met zich brengt.

We kunnen in het tijdsbestek van de aflevering onmogelijk alle werkzaamheden laten zien, die vrijwilligers in de zorg verrichten. Om u een idee te geven: veel voorkomende werkzaamheden zijn het bezoek bij mensen thuis, het even overnemen van de zorg van de familie, kleine klusjes in en om het huis, boodschappen doen, begeleiding naar arts of therapeut, hulp bij uitstapjes, wandelen of winkelen, maatjescontact, vervoer en/of begeleiding naar ziekenhuis, enzovoort. Naast deze praktische activiteiten zijn vrijwilligers ook welkom bij bestuurlijk of organisatorisch werk.

Is uw belangstelling gewekt om als vrijwilliger in de zorg aan de slag te gaan, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met een van de getoonde instellingen. Zij ontvangen u met open armen.  

Weet u nog niet wat u precies wil, dan raden wij u aan om eens te kijken op de website van www.maastrichtdoet.nl. Hier kunt u zien welke vacatures er allemaal zijn voor vrijwilligers bij verschillende organisaties. Ook kunt u zich hier zelf aanmelden als vrijwilliger. U kunt aangeven wat voor soort werk u wilt doen, hoe vaak, hoelang, enzovoort. Als er dan een passende vacature is, wordt er met u contact opgenomen om te bespreken of dat iets voor u is.  

www.werkenbijenvida.nl/vrijwilligerswerk/
www.mantelzorgzuid.nl
www.envida.nl/verpleegzorg/naar-alle-zorgcentra/lenculenhof
www.envida.nl/verpleegzorg/naar-alle-zorgcentra/croonenhoff
www.zonnebloem.nl/maastricht-annadal


64 "Vitaal oud worden"

Oud worden wil iedereen, maar zich oud voelen wil niemand. Je wilt graag vitaal blijven tot op hoge leeftijd. Maar wat kun je zelf doen om vitaal te blijven?Gezond eten, mensen opzoeken en bewegen zijn activiteiten die je gezond houden. Er wordt veel reclame gemaakt voor allerlei vitamine preparaten. Maar helpen die ook om vitaal te blijven? 

Good Veurein gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en laat een aantal voorbeelden zien van activiteiten die je helpen om vitaal te blijven. 

Zo gaan we kijken bij verschillende, leuke activiteiten die Maastricht Sport voor je organiseert, van Jeu de Boules tot Tai Chi. 

Een heel andere en uitdagende activiteit kun je vinden bij HOVO, het hoger onderwijs voor volwassenen, die een scala van cursussen aanbiedt over uiteenlopende onderwerpen als de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in de literatuur, de architectuur en de stedenbouw; over Italiaanse steden; over de wereldmacht China in vroegere tijden en over de context van de Koran. 


Maastricht Sport:                            www.maastrichtsport.nl

Hoger Onderwijs voor Volwassenen: www.hovolimburg.nl


63 "Student en stad"

Maastricht is een studentenstad geworden. Een geweldig stuk werkgelegenheid en daarmee een aanzienlijke impuls voor de stad en haar bewoners. Veel nieuwe levendigheid op straat. Veel panden in de binnenstad zijn fraai opgeknapt en gebruikt door de universiteit. 

Maar het is ook best wel wennen voor inwoners van de stad. Naast de levendigheid overdag en in de kleine uurtjes en links en rechts geparkeerde fietsen is er zo veel meer dat studenten voor de stad betekenen.

Universiteit Maastricht  maastrichtuniversity.nl/match

Gemeente Maastricht:  maastrichtportal.nl

Match Maastricht:        matchmaastricht.nl

Matchhuizen                maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/match-huizen-beter-een-goede-buur

Quiet Maastricht          quiet.nl/maastricht/

Trajekt Maastricht        trajekt.nl/initiatief/jongeren-studentenbuurtbemiddeling

Serve the city              stcmaastricht.nl

62 "Bevrijd!"

Wie kan beter vertellen over ervaringen in WOII dan daadwerkelijke ooggetuigen? Good Veurein heeft enkele ooggetuigen bereid gevonden om hun herinneringen en persoonlijke ervaringen te delen. Over schuilen in Maastricht, bommen die vallen en verlies van dierbaren. Maar ook over het gevoel van bevrijd zijn!

Een aflevering van Good Veurein, die past bij alle activiteiten rond 75 jaar bevrijding. 'Bevrijd!', een aflevering die een waar beeld schetst van die bange jaren.


Regionaal Historisch Centrum Limburg rhcl.nl
Begraafplaats Margraten                     abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/netherlands-american-cemetery
Schuilkeldermuseum                          schuileninmaastricht.com
Provincie Limburg                              www.75jaarbevrijdinglimburg.nl


61  "Nieuwe start"

Het is een moeilijke tijd als je je werk verliest door bijvoorbeeld ontslag of ziekte. Maar na een tijdje begint het weer te borrelen en wil je weer aan de slag. Je vraagt je af: lukt mij dat wel; heb ik nog energie om dit aan te pakken; waar moet ik beginnen; wie kan mij helpen?

Allemaal vragen om toch die nieuwe start te maken.

https://kindjeugd.adelante- zorggroep.nlhttps://polygarde.nl

https://www.levantogroep.nl
https://www.sociaaldomein- maastricht-heuvelland.nl
https://www.podium24.nlhttps://trajectconsult.nl/ gratis-ontwikkeladvies-45


60 "Werken voor toeristen"

Of je nu baliemedewerker bent in het hotel, ontbijtmedewerker, marketeer, barman, serveerster, gids; allemaal doen ze hard hun best om het de toerist naar de zin te maken.https://www.maastricht-marketing.nl
https://cmmaastricht.nl
https://www.nh-hotels.nl/aanbieding


59  "Inburgeren"

Integreren in Nederland begint meteen als je, als vluchteling, het land binnenkomt.Eerst leer je de taal. Daarna de vele regels die in dit land gelden. Dat is zeker niet gemakkelijk. Het is dan fijn als je een steun en toeverlaat hebt, zeker in het begin.

www.vluchtelingenwerk.nl/zuidnederland
 
58  "Muziek, mijn passie"

Kippenvel, elke keer als je dat stukje van dat ene liedje hoort.
Je krijgt er een fijn gevoel van. Dat muziek ons kan raken, weet iedereen. Muziek heeft echter nog meer effecten op de mens. Je kunt slimmer worden, sociaal vaardiger, gelukkiger worden en beter presteren. Haal  je viool, basgitaar of trompet weer uit de kast en ervaar hoe fijn het is om samen muziek te maken.

www.seniorenpop.nl
www.harmoniewilhelmina.nl
www.maastrichtsseniorenorkest.nl57 “Buurtnetwerken”

De Buurtnetwerken in de Gemeente Maastricht willen dat de bewoners zich goed voelen in hun buurt. Door initiatieven van buurtbewoners bespreekbaar te maken, kunnen zij in samenwerking met de Gemeente werken aan de veiligheid, de eenzaamheid, de groenvoorziening en nog vele andere zaken in hun wijk of buurt.


www.mariaberg.eu 

www.borgharen.nl

www.buurtplatformheer.nl

Buurtnet, blad van de Gemeente Maastricht

56 “Sportvrijwilliger”

Vrijwilligers zijn binnen iedere sportvereniging van onschatbare waarde. Van bestuurslid tot barmedewerker, van trainer tot commissielid of scheidsrechter: een sportvereniging kan niet zonder vrijwilligers. Het werken als vrijwilliger bij een vereniging gaat over het plezier in het werk dat je doet,  maar ook dat je dit samen doet met anderen. Hoe maak je iemand enthousiast gezamenlijk te zorgen voor jouw club? 

www.vvscm.nl
www.tcbunde.nl
www.hockeer.nl55 "Eenzaam"

 

Je af en toe eenzaam voelen is normaal. Eenzaamheid maakt je niet alleen ongelukkig. Eenzaamheid maakt je ook ongezond. Daar moet je wat aan doen. Eenzaamheid is niet iets dat vanzelf over gaat. Lukt het je niet er zelf uit te komen, dan is het slim om hulp in te roepen. 

 

Josja Biessen

Ik weet dat eenzaamheid een persoonlijk gevoel is. Wanneer je last hebt van dat gevoel van eenzaam zijn kun je dat alleen zelf aanpakken. Dat is hard werken. Goede begeleiding hierbij is zeer welkom. Die deskundige begeleiding bied ik je!

www.biessonder.nl

 

  

Bronvermelding:

nl/visualisaties/bevolkingspiramidehttps://www.volksgezondheidenzorg.info/onderwerp/eenzaamheid/cijfers-context/huidige-situatie#node-eenzaamheid-naar-leeftijd
https://www.cbs.nl/nl-nl/visualisaties/bevolkingspiramide 

 


54 "Familiebedrijf"

Het familiebedrijf voortzetten gaat niet altijd gemakkelijk. Het is flexibel schakelen tussen de rol van ouder naar kind en van baas naar werknemer. Je moet elkaar kunnen aanspreken op prestaties, maar tegelijkertijd een warme ouder-kind relatie niet verstoren. De overdracht naar een andere generatie is een kwestie van loslaten en opbouwen. 

Familie Ameling, Lichtstroom, Wolfstraat 24, 6211 GN Maastricht http://www.lichtstroom.nl

Familie Bosch, Bosch Modeschoenen, Voltastraat 28, 6224 EM Maastricht http://www.boschmodeschoenen.nlFamilie Niesten, De Poshoof, Postbaan 8, 6218 HT Maastricht http://www.deposhoof.nl 

Mothiev, zet zich in om familiebedrijven te begeleiden http://www.mothiev.nl

Met dank aan Hendriks schoenen, opname sketch 53 "Natuurbeschermers”

Op veel plekken in Limburg zetten organisaties zich in voor herstel, behoud en doorontwikkeling van natuur en het landschap. Dit gebeurt niet alleen door professionals, maar ook en vooral met hulp van vrijwilligers. Deze mensen verzetten veel werk om ons te laten genieten van onze omgeving.

Monumentenwerk Limburg geeft mensen met een achterstand tot de arbeidsmarkt een kans om via restauratiewerk hun kansen te vergroten en tegelijk een prachtig vak te leren. Zij hebben de gehele kloostermuur gerestaureerd en grotendeels opnieuw gebouwd, volgens oude technieken. http://monumentenwerklimburg.nl

Stichting het Limburgs Landschap heeft zich nu tot doel gesteld het complex de consolideren waarmee de geschiedenis van klooster en omgeving weer zichtbaar wordt, het tuinhuis te restaureren en het complex toegankelijk te maken voor bezoekers. https://www.limburgs-landschap.nl

De Sint-Pietersberg ligt aan de rand van Maastricht. Wandel langs de mergelgroeve, de oehoevallei, het oude fort. Geniet van de indrukwekkende uitzichten. https://www.natuurmonumenten.nl/waar-we-voor-staan 

Doelstelling van "Sjoen Graas" is landschapsbeheer op natuurlijke wijze en met meerwaarde. Natuurlijk omdat geen gebruik wordt gemaakt van milieubelastende en vervuilende machines, maar dat schaapskuddes worden ingezet om het landschap te beheren en te laten ontwikkelen. De meerwaarde van deze vorm van landschapsbeheer is het positieve effect op de natuurontwikkeling en beleving, maar ook op het milieu. http://www.sjoengraas.nl

IVN-Ulestraten is bezig met het herstel van een cultuur-historische moestuin (kwallef) die vroeger hoorde bij het er tegenoverliggende kasteel Vliek. U kunt kennis maken met inrichting van de tuin en de toegepaste ecologische werkwijze. https://www.ivn.nl/afdeling/ulestraten/kwallef

 52 “Werken na je pensioen”

 

Ga je echt stoppen met werken of wil je nog even door? Overleg met jezelf, je familie en je werkgever wat de mogelijkheden zijn. Misschien wil je een paar dagen in de week doorwerken? Of iets heel anders ondernemen? Het voelt heel fijn als je nog nodig bent op je werk. Je hebt nog contact met je collega's en valt niet in het 'zwarte gat'. 

51 “Achter de coulissen”

Voordat we ons lekker settelen in een heerlijke fauteuil van het theater, is er al heel veel tijd, werk en voorbereiding aan vooraf gegaan. Je zult versteld staan wat er al zoal moet gebeuren voordat het gordijn zich kan openen en de voorstelling kan beginnen. Wij lichten een tipje van de sluier op. 

Good Veurein heeft gebruik gemaakt van de Bonbonnière voor een interview met Will Wintjens. http://www.bonbonniere.nl/


50 “Terugblik” 

Olga Hupkens en Marian Gans hebben 6 jaar geleden Good Veurein opgericht. Met behulp van een redactieteam zijn nu al 50 afleveringen gemaakt, met veel energie en enthousiasme. De onderwerpen worden met zorg gekozen, met als doel de 60-plusser te informeren over diverse zaken die van hun van belang kunnen zijn.

Olga en Marian zijn helaas in 2017 overleden. Samen met hun echtgenoten kijken Twajn en Irma, terug op deze jaren.

Good Veurein heeft opnames gemaakt van het tafelgesprek bij Brouwerij Bosch, Wycker Grachtstraat 26, Maastricht.

www.brouwerijbosch.nl

Good Veurein heeft gebruik gemaakt van een interview met Olga en Marian bij LOES tv. http://www.omroeploes.nl/