Good Veurein

 

2018 - 2019


65  "De ZorgVrijwilliger"

Vrijwilligers doen in onze samenleving belangrijk werk. Zij zetten zich graag in voor anderen, die hulp nodig hebben. Hierbij draait het veelal om het contact van mens tot mens en juist dat is de uitdaging voor de vrijwilliger. 

Het doen van vrijwilligerswerk geeft zin, plezier en voldoening aan het leven. Vrijwilligerswerk is plezier voor twee: het is plezierig voor zowel de hulpverlener als voor degene die hulp nodig heeft. 

Good Veurein laat u in deze aflevering kennismaken met de rijkgeschakeerde verscheidenheid aan werkzaamheden van vrijwilligers in de zorg. We vroegen naar de motieven waarom iemand vrijwilliger is geworden en welke voldoening dit werk met zich brengt.

We kunnen in het tijdsbestek van de aflevering onmogelijk alle werkzaamheden laten zien, die vrijwilligers in de zorg verrichten. Om u een idee te geven: veel voorkomende werkzaamheden zijn het bezoek bij mensen thuis, het even overnemen van de zorg van de familie, kleine klusjes in en om het huis, boodschappen doen, begeleiding naar arts of therapeut, hulp bij uitstapjes, wandelen of winkelen, maatjescontact, vervoer en/of begeleiding naar ziekenhuis, enzovoort. Naast deze praktische activiteiten zijn vrijwilligers ook welkom bij bestuurlijk of organisatorisch werk.

Is uw belangstelling gewekt om als vrijwilliger in de zorg aan de slag te gaan, dan kunt u natuurlijk contact opnemen met een van de getoonde instellingen. Zij ontvangen u met open armen.  

Weet u nog niet wat u precies wil, dan raden wij u aan om eens te kijken op de website van www.maastrichtdoet.nl. Hier kunt u zien welke vacatures er allemaal zijn voor vrijwilligers bij verschillende organisaties. Ook kunt u zich hier zelf aanmelden als vrijwilliger. U kunt aangeven wat voor soort werk u wilt doen, hoe vaak, hoelang, enzovoort. Als er dan een passende vacature is, wordt er met u contact opgenomen om te bespreken of dat iets voor u is.  

www.werkenbijenvida.nl/vrijwilligerswerk/
www.mantelzorgzuid.nl
www.envida.nl/verpleegzorg/naar-alle-zorgcentra/lenculenhof
www.envida.nl/verpleegzorg/naar-alle-zorgcentra/croonenhoff
www.zonnebloem.nl/maastricht-annadal


64 "Vitaal oud worden"

Oud worden wil iedereen, maar zich oud voelen wil niemand. Je wilt graag vitaal blijven tot op hoge leeftijd. Maar wat kun je zelf doen om vitaal te blijven?Gezond eten, mensen opzoeken en bewegen zijn activiteiten die je gezond houden. Er wordt veel reclame gemaakt voor allerlei vitamine preparaten. Maar helpen die ook om vitaal te blijven? 

Good Veurein gaat op zoek naar antwoorden op deze vragen en laat een aantal voorbeelden zien van activiteiten die je helpen om vitaal te blijven. 

Zo gaan we kijken bij verschillende, leuke activiteiten die Maastricht Sport voor je organiseert, van Jeu de Boules tot Tai Chi. 

Een heel andere en uitdagende activiteit kun je vinden bij HOVO, het hoger onderwijs voor volwassenen, die een scala van cursussen aanbiedt over uiteenlopende onderwerpen als de nasleep van de Tweede Wereldoorlog in de literatuur, de architectuur en de stedenbouw; over Italiaanse steden; over de wereldmacht China in vroegere tijden en over de context van de Koran. 


Maastricht Sport:                            www.maastrichtsport.nl

Hoger Onderwijs voor Volwassenen: www.hovolimburg.nl


63 "Student en stad"

Maastricht is een studentenstad geworden. Een geweldig stuk werkgelegenheid en daarmee een aanzienlijke impuls voor de stad en haar bewoners. Veel nieuwe levendigheid op straat. Veel panden in de binnenstad zijn fraai opgeknapt en gebruikt door de universiteit. 

Maar het is ook best wel wennen voor inwoners van de stad. Naast de levendigheid overdag en in de kleine uurtjes en links en rechts geparkeerde fietsen is er zo veel meer dat studenten voor de stad betekenen.

Universiteit Maastricht  maastrichtuniversity.nl/match

Gemeente Maastricht:  maastrichtportal.nl

Match Maastricht:        matchmaastricht.nl

Matchhuizen                maastrichtuniversity.nl/nl/nieuws/match-huizen-beter-een-goede-buur

Quiet Maastricht          quiet.nl/maastricht/

Trajekt Maastricht        trajekt.nl/initiatief/jongeren-studentenbuurtbemiddeling

Serve the city              stcmaastricht.nl

62 "Bevrijd!"

Wie kan beter vertellen over ervaringen in WOII dan daadwerkelijke ooggetuigen? Good Veurein heeft enkele ooggetuigen bereid gevonden om hun herinneringen en persoonlijke ervaringen te delen. Over schuilen in Maastricht, bommen die vallen en verlies van dierbaren. Maar ook over het gevoel van bevrijd zijn!

Een aflevering van Good Veurein, die past bij alle activiteiten rond 75 jaar bevrijding. 'Bevrijd!', een aflevering die een waar beeld schetst van die bange jaren.


Regionaal Historisch Centrum Limburg rhcl.nl
Begraafplaats Margraten                     abmc.gov/cemeteries-memorials/europe/netherlands-american-cemetery
Schuilkeldermuseum                          schuileninmaastricht.com
Provincie Limburg                              www.75jaarbevrijdinglimburg.nl


61  "Nieuwe start"

Het is een moeilijke tijd als je je werk verliest door bijvoorbeeld ontslag of ziekte. Maar na een tijdje begint het weer te borrelen en wil je weer aan de slag. Je vraagt je af: lukt mij dat wel; heb ik nog energie om dit aan te pakken; waar moet ik beginnen; wie kan mij helpen?

Allemaal vragen om toch die nieuwe start te maken.

https://kindjeugd.adelante- zorggroep.nlhttps://polygarde.nl

https://www.levantogroep.nl
https://www.sociaaldomein- maastricht-heuvelland.nl
https://www.podium24.nlhttps://trajectconsult.nl/ gratis-ontwikkeladvies-45


60 "Werken voor toeristen"

Of je nu baliemedewerker bent in het hotel, ontbijtmedewerker, marketeer, barman, serveerster, gids; allemaal doen ze hard hun best om het de toerist naar de zin te maken.https://www.maastricht-marketing.nl
https://cmmaastricht.nl
https://www.nh-hotels.nl/aanbieding