Good Veurein

 


2016 - 201749 "Sportief"

Als je op latere leeftijd aan (top-)sport wilt doen, zijn een aantal dingen belangrijk. De tijd, de energie, je leefstijl en hoe blijf ik blessurevrij, zijn zaken waar je rekening mee moet houden. Maar als je eenmaal aan het sporten bent geeft dat veel voldoening. 

Met dank aan Atletiek Maastricht
 48 "Bereikbaarheid"

Is de binnenstad van Maastricht snel en gemakkelijk bereikbaar? De werkgroep Toegankelijk Maastricht van de Stichting Samen Onbeperkt is nauw betrokken bij het beleid van de Gemeente, onder andere door het laten samenstellen van routes voor scootmobiels. Hoe ervaren deze reizigers de binnenstad?  

www.samenonbeperkt.nl/

www.maastricht.vvn.nl/
47 "Gehandicapt"

Op latere leeftijd gehandicapt worden door een chronische ziekte, een aandoening of door een ongeval, is erg ingrijpend. Hoe gaan jij en je omgeving daarmee om? Welke hulp kun je verwachten en hoe haal je het beste uit je zelf?

Adelante is een zorggroep met volwassenenrevalidatie & arbeidsre-integratie, kinderrevalidatie, speciaal onderwijs & wonen en audiologie & communicatie als kernactiviteiten. www.adelante-zorggroep.nl46 “Streekgerechten”

Er bestaan mooie, moderne kookboeken waarin heerlijke recepten staan. Het is alleen jammer, dat er ook recepten zijn, die bijna niet meer gemaakt worden. Uit onze streek zijn heel wat lekkere maaltijden afkomstig. Denk eens aan tête de veau, zuurvlees of vlaai. Zeker als sommige ingrediënten zo uit je eigen moestuin kunnen worden gehaald. Weten we nog hoe we deze Limburgse gerechten moeten bereiden?


45 “Dansen maakt blij”

Dansen is een gezonde sport. Op het ritme van de muziek gaan je heupen vanzelf meebewegen, en .... je danst. Dansen is niet alleen gezond, je wordt er ook heel gelukkig van. Ook ontmoet je andere mensen en doordat je de danspassen wilt onthouden, is dat ook goed voor je geheugen. Dansen is goed voor de balans tussen lichaam en geest, daar word je blij van. 

 44 “Je eigen baas zijn”

Heb je geen plezier meer in je huidige werk, ben je ontslagen of wil je graag je droom verwezenlijken?Dan kun je besluiten ZZP'er te worden. Maar hoe maak ik een plan en waar moet ik beginnen? Heel veel vragen waar je tegen aan loopt. Deze aflevering helpt je op weg.

 
43 “Ouderenmishandeling"

Heeft u een vermoeden dat er met iemand in uw omgeving iets niet klopt, dan kunt u daar iets mee doen. Praten met die persoon is al een eerste stap. Maar dat kan ook met een deskundige.Bij ouderenmishandeling is het goed dat anderen iets ondernemen, zodat het stopt.

 42 “Liefde van ver”

Soms word je verliefd op iemand van ver. En als de liefde dan zo sterk is dat je met elkaar verder wil, kunnen mensen alles opgeven; ze verlaten hun familie, vrienden en werk en vestigen zich in het land van hun geliefde. Good Veurein spreekt met drie koppels die de liefde ver weg vonden en in onze omgeving gingen wonen.


 


41 “Open huis”


In Maastricht in de wijk Biesland, bevindt zich Athos, een gemeenschapshuis 'nieuwe stijl’. Het bruist er van de activiteiten. Het is een plek waar je gezien wordt en waar je anderen kunt ontmoeten, iedereen is er welkom.

In aflevering 41 'Open huis' gaat Good Veurein op bezoek bij Athos.


 


40 “Hoofdzaken”

Oren, ogen, mond… ze zorgen ervoor dat we horen wat er om ons heen gebeurt, dat we een heldere blik op de wereld houden, dat we gezond kunnen eten en goed kunnen praten.In deze aflevering van Good Veurein staan 'Hoofdzaken' in de hoofdrol.

Dank aan al die mensen bij 't Gilde, het Geusseltbad en in Centre Ceramique die bereid waren ons te vertellen over hun motivatie om iets nieuws te leren, over hun bezieling om anderen iets bij te brengen. Hun enthousiasme werkt aanstekelijk!39 “Leren”

Er valt nog zoveel te leren...Maakt het uit of je oud of jong bent? En wat wordt er zoal geleerd? En wat wil jíj leren?

Dialectles bij ’t Gilde
Pastoor Habetsstraat 42
6217 KM Maastricht
tel. 043 – 3440910
Bij ’t Gilde wordt de kennis overgedragen door 50-plussers.
U kunt er terecht bijvoorbeeld voor:
- cursus Maastricht: kennis van stad, taal en geschiedenis
- cursussen op het gebied van taal en conversatie;  Nederlands en vele moderne vreemde talen.
- creativiteit; tekenen, schilderen, koken etc.
- computergebruik
- sport, denk- en doesporten
- lezingen
- excursies , reizen en uitstapjes
Voor meer info, klik hier.

Handwerktechnieken 
Fashionclash, jaarlijks evenement, i.s.m. Tout Maastricht
8 e editie, 30 juni – 3 juli 2016 in het Centre Ceramique

Suzanne Vaessen, ontwerper bij het breien, mede-eigenaar van STRIKKS, gebreid design
Capucijnenstraat 21A-04
6211 RN Maastricht
mail: info@strikks.nl
Voor meer info, klik hier

Zwemles voor volwassenen 
Geusseltbad
Discusworp 4
6225 XP Maastricht
tel. 043 350 4500
mail: info@maastrichtsport.nl
Voor meer info, klik hier.


Volksuniversiteit Maasland
verzorgt cursussen en lezingen op vele gebieden, Geleen, Heerlen, Maastricht.
Voor info, klik hier


Breicafés in Maastricht:

- Maastrichter Breicafé, 
maandag 13.00 en 15.00
bij Abrahams look, Polvertorenstraat 6, 6211 LX Maastricht
tel. 043- 3 25 03 56

donderdag in Daalhof bij het Woonzorgcentrum, Herculeshof 22, 6215 BM Maastricht
tel. 043 – 3 54 95 00

Contactpersonen zijn de zussen Mireille en Roxanne Batta

Voor meer info, klik hier.
mail: info@maastrichterbreicafe.nl

- Breicafé Maastricht, onderdeel van Stitch’nbitch, breigroepen in Nederland 
dinsdag 19.00
Café Tribunal, Tongersestraat 1, 6211 LL Maastricht
Voor meer info, klik hier.

- Werkhuis Maastricht, 
woensdag 13.30 – 17.00 (textiel, breien, haken, naaien)
President Rooseveltlaan 213, 6224 CP Maastricht, (voormalige Theresia school in het Wittevrouwenveld)
043 – 7 85 03 84 / 06 – 46 46 37 67
In het Werkhuis kunt u ook houtbewerken, knutselen, computeren en tekenen. 
Klik hier voor meer info. 

- Haak- en breicafé in ’t Heegeneerke in De Heeg.
woensdag  13.00 – 16.00
Buurtcentrum De Boeckel, Roserije 410, 6228 DN Maastricht
Voor Facebook ’t Heegeneerke, klik hier.


38 Rondje Maas

Als je er eens lekker op uit wil trekken, hoef je het niet ver te zoeken. Good Veurein gaat op pad en volgt de Maas. We komen prachtige natuur en verrassende cultuur tegen.Gaat u met ons mee voor een 'Rondje Maas'?

Dank aan onze gidsen: Tineke de Jong van het IVN, de mensen van het Ursulinenconvent die ons daar gastvrij ontvingen, schipper Jules Martens, café Le Grand Petit, Peter Mergelsberg van de ENCI-groeve, Paul Machiels, technicus bij de AINSI, en Nadine Pulles van Wijngaard Slavante.


 

 37 Opruimen

Rommel komen we overal tegen: in ons huis en ook buiten. Door rommel op te ruimen krijg je nieuwe energie, er ontstaat ruimte in je huis en in je hoofd. De aflevering 'Opruimen' van Good Veurein geeft je een opgeruimd gevoel! 

Ook zin gekregen om op te ruimen?
 

Voor alle informatie over de opruimcoach en de actie Schone Maas klik hier.

We bedanken alle mensen die 'Opruimen' mogelijk hebben gemaakt: Kirsten Bonten met haar cliënt Mila Bleijlevens, John Steijns van het CNME met alle opruimers langs de Maas, en Lydie Thoelen. Hun inzet voor een opgeruimd huis, een schone Maas en een vrij hoofd is inspirerend!  

 

 


36 “Hulphonden 

Als je door een aandoening niet meer alles kunt en toch onafhankelijk wilt blijven, kan een hulphond een uitkomst zijn. Indrukwekkend wat een hulphond allemaal voor zijn baasje kan betekenen!

Gastgezin worden, misschien ook iets voor u? Kijk op www.hulphond.nl

We hebben voor deze aflevering fijn samengewerkt met de gastgezinnen en de mensen van Stichting Hulphond, dankzij de openheid van de cliënten kregen we een goed beeld van de waarde van een hulphond, de Pathé bioscoop en café Charlie's ontvingen ons gastvrij met koffie, we kregen er alle vrijheid om onze opnames te maken op die regenachtige ochtend. De Praktische Info bij deze aflevering vindt u hier.

 
35 “Dierenliefde”

Ruim de helft van de Nederlandse huishoudens heeft een of meer dieren in huis. Met zijn allen hebben we ruim vier miljoen honden en katten. Kennelijk hebben we er veel voor over enkrijgen we er veel voor terug.Hoe zit het met onze liefde voor de viervoeters?  Good Veurein ging op bezoek bij mensen die het kunnen weten.

Klik hier voor de praktische informatie bij 'Dierenliefde'.  
Hierbij danken wij iedereen die heeft meegewerkt aan de totstandkoming van deze aflevering:

Dierenarts Bert Wetzels en zijn medewerkers, Marjan de Greef, Manuela Hermans, Huub Jöris, Peggy Evers en hun brave honden en katten, Liz Wolting van Animal's Faith en haar medewerkers. 

Intratuin waar wij de presentatie hebben mogen filmen.

 

 

 

 


Terug naar aflevering 39