Good Veurein

 
2012 -2013


17 “Smakelijk!” 

Goed en regelmatig eten is soms, door je persoonlijke omstandigheden, niet vanzelfsprekend. Good Veurein neemt een kijkje in andermans keuken om de maaltijd gezond, gezellig en gemakkelijk te maken.

16 “Geloven”

 

Hoe kijkt u naar iemand met een - ander - geloof?  In deze aflevering delen vier gelovigen hun persoonlijke geloofsverhaal met ons. 

Samen met hen bezoeken wij hun gebedshuis. 
Zij geven een indruk van de waarde van hun geloof voor hun eigen leven. 
Zo worden we vertrouwder gemaakt met verschillende geloven die we in ons dagelijks leven tegenkomen: 
het Katholicisme, het Protestantisme, de Islam en het Jodendom.

15 “Mantelzorg”  

Er kan zomaar een situatie in je leven ontstaan dat je geroepen bent of dat je je geroepen voelt om voor iemand te gaan zorgen. 

Binnen je dagelijks leven gaan andere prioriteiten gelden, je organiseert je bezigheden rondom de zorg voor de ander. 
Het kan veel voldoening geven, maar soms is het ook een zware en zelfs eenzame taak. 
Gelukkig zijn er mensen die met je willen meedenken en zorgen. 
Wie, waar en hoe? 
Dat ziet u in deze aflevering aan de hand van twee bijzondere voorbeelden van mantelzorg.

 

 14 “Oud en Jong”Voel je je oud of jong?

En hoe zie je de ander? Vind je de ander jong en onervaren, of waardeer je juist de frisse blik en actuele kennis? Is de ander oud en tot niet veel meer in staat, of kun je veel van hem leren door ervaring en wijsheid? Hoe is het contact tussen Oud en Jong in uw leven? Wanneer je actief deelneemt aan de samenleving en openstaat voor elkaars kwaliteiten, dan is het gemakkelijker om met elkaar om te gaan. Je kunt elkaar aanvullen en zo samen sterker staan. Wij brachten voor u situaties in beeld, waarbij oud en jong elkaar treffen en tot mooie resultaten komen, juist door gebruik te maken van ieders eigenheid.

13 “Wonen zonder zorgen”

Kijk eens naar je huis met andere ogen. Kun je daar ook in de toekomst comfortabel blijven wonen? Gaan trappen of drempels geen belemmering vormen; is je badkamer veilig ook als je wat minder goed ter been wordt; woon je dichtbij mensen met wie je samen voorzieningen kan regelen?

In 'Wonen zonder zorgen' draagt Good Veurein ideeën aan om toekomstbestendig te wonen.

 

 


12 “Op weg blijven”

Als je mobiel bent, ben je onafhankelijk. Met de auto naar de kleinkinderen, op de fiets naar de stad, je eigen boodschappen doen... Toch kun je er tegenop gaan zien om zelf de weg op te gaan; misschien vraag je je af of je nog alert genoeg bent om te kunnen auto rijden, weet je niet welke nieuwe verkeersregels er zijn, vallen de hellingen je zwaar met de fiets, gaat het lopen niet meer zo soepel.Good Veurein laat zien hoe je goed op weg kunt blijven, ook als het niet meer vanzelf gaat.

 


 

 11 "Geheugentraining"

Soms kan ik niet op een naam komen... 

 

Help! Word ik nou dement? Kan ik mijn geheugen verbeteren?Is het goed om computerspelletjes te spelen?Wat heeft een auto met het geheugen te maken? Welk handigheidje heeft Twajn bedacht om niks te vergeten? 

Hoort en ziet u graag het antwoord op deze vragen? 10 “Werk”

Als je je werk verliest, zijn er gevoelens van boosheid, teleurstelling en frustratie. 

Waar werk tot voor kort betekenis gaf aan je leven, is nu een leegte ontstaan, die je moet zien op te vullen. 
Jobcoach Ronald de Vries is een van de mensen die aan het woord komen 
in onze nieuwe aflevering van Good Veurein, moedigt mensen aan die tijd te gebruiken om zich bezig te houden 
met de dingen die ze goed kunnen en graag doen. Daarmee kan je weer richting aan je leven geven.

 

 9 “Uit de Kunst”

 


Kunst is voor iedereen anders. Kunst is overal. 

Met deze aflevering van Good Veurein brengen we de kunst uw huiskamer binnen. We gaan op zoek naar het verhaal achter de beschilderde muur bij de Brusselse Poort, we nemen een kijkje bij de kunstuitleen en laten de cursisten van een keramiekcursus aan het woord over hun beleving van het maken van kunst. 

En Twajn en Irma gunnen ons ook een kijkje in hún huiskamer.

 

 

 

 


8 “Over-leven”


Als je leven ineens verandert door een ziekte, moet je zien te over-leven. 

Hoe doe je dat? En als je een partner hebt, hoe is dat dan voor hem of haar? 

 

In deze aflevering volgen we mensen die hun leven weer hebben opgepakt, nadat zij getroffen werden door een ernstige aandoening. Het maakt duidelijk dat de eerste hulpverlening, in de vorm van reanimatie, van levensbelang kan zijn. Maar ook dat je er daarna niet alleen voor staat. Er zijn mensen en instanties die je kunnen steunen en begeleiden tijdens die zware periode van je leven. 

 

7 “Kleuren maken de man”

Wat vertelt uw spiegelbeeld u? 
Ziet u de veranderingen in uw uiterlijk als uitdaging? Omdat onze leeftijd zijn sporen nalaat, ging Good Veurein met een paar mannen op bezoek bij mensen met verstand van uiterlijke zaken. Laat u verrassen en doe uw voordeel met de vele tips over kleur, kleding en haardracht.

 


6 “Geld”


Voor de aflevering 'Geld' gingen wij op zoek naar hoe je een goed leven kunt hebben, ook al moet je met minder geld toekomen. 

Het bracht ons bij mensen met een bijzondere kijk op het leven, bij instellingen waarvan we niet wisten dat ze bestonden. 
We hoorden tips waaraan we nooit hadden gedacht en zagen verrassende initiatieven om beter te leven met minder geld.

 


5 “Vrijwilligers”
Als je op zoek bent naar zinvolle vrijetijdsbesteding, waarbij je je talenten en deskundigheid kunt inzetten, 

kom je al gauw bij vrijwilligerswerk terecht. Maar dan? Waar vind je dat? Hoe weet je of het echt iets voor jou is? In aflevering 5 brengen we verschillende mogelijkheden van vrijwilligerswerk in beeld en laten we zien hoe je op het spoor komt van vrijwilligerswerk dat bij je past en wat het voor je kan betekenen.

 

4 “In Beweging”


Wist u dat je je brein kunt verjongen? Iedereen, jong en oud, die begint met sporten krijgt een beter brein.  Dit is onlangs wetenschappelijk aangetoond. 
Door beweging maak je niet alleen je lichaam sterker en soepeler, maar ook je hoofd. 
Je hebt minder stress, je wordt vrolijker.

 


3 “Ontmoeten”

Dagelijks kruisen vele mensen ons pad. Maar van ontmoeten is pas echt sprake als we samen een eindje oplopen. Ont-moeten... je moet niks meer, je mag er zijn zoals je bent. Maar de weg ernaartoe vraagt vaak wel om moed en wilskracht. Hoe zet je die stap van alleen naar samen?
In de nieuwe aflevering 'Ontmoeten' neemt Good Veurein u mee, dichtbij huis, naar manieren van ontmoeten, mogelijkheden om met elkaar een stukje van je leven te delen. We hopen dat de verschillende voorbeelden van ontmoeten u inspireren om zelf nieuwe ontmoetingen te hebben. Want, zoals we momenteel overal op billboards van de Zonnebloem in de stad kunnen zien: "Zonder elkaar is iedereen alleen". 

2 “De computer”


Het klinkt zo gemakkelijk: "Mailt u ons maar even; Die informatie vindt u op Internet; U kunt uw bestelling via onze site doen". En van vrienden hoort u dat ze skypen met hun kinderen en kleinkinderen in het buitenland, dat ze hun vakantiefoto's zo fijn op de computer hebben staan en dat ze het zo praktisch vinden televisieprogramma's terug te kijken op het moment dat het hun uitkomt. 

 Een computer kan zo handig zijn én het kan een middel zijn om verveling en eenzaamheid te doorbreken. Het is in zekere zin een venster op de wereld. 
Good Veurein gaat op zoek naar de mogelijkheden om de computer, ook op latere leeftijd, een rol te laten spelen in je leven. We signaleren de drempelvrees en brengen in beeld hoe je die kunt overwinnen en welke instanties er zijn om je daarbij te helpen. Mailen, internetbankieren, skypen, muziek downloaden, spelletjes spelen, ook u kunt het!

 

1 “Dromen en Wensen”

 

Dromen zijn er om te koesteren, zo blijft er altijd wat te wensen over. Maar soms worden dromen waar. Dan komt er een moment in je leven, dat je de kracht en de mogelijkheden hebt om waar te maken wat je altijd al wilde. Dan kruist er iemand je pad met vergelijkbare ideeën, dan dwingt je werk je buiten de grenzen van het bedrijf te kijken of iemand doet een beroep op je talenten en je staat zelf versteld van het resultaat. Kent u de voorbeelden ook? De ingenieur die samen met collega's een band oprichtte, de broeder die zich toelegde op het schilderen van iconen en daarin zelfs les ging geven, de conciërge die zijn eigen viskraam begon. We fantaseren graag met hen mee en stellen onszelf voor in onze nieuwe rol, waarin we het oude leven achter ons laten.

Het leek ons een mooi thema om onze serie afleveringen van Good Veurein mee te beginnen. Met het maken van deze programma’s maken we namelijk ook onze eigen dromen waar; de droom om zelf een tv-programma te regisseren en de droom om vijftig-plussers bewust te maken van hun kracht en hun mogelijkheden. Juist door hun levenswijsheid en door wat ze meegemaakt hebben, kunnen zij nieuwe initiatieven ontplooien. Zij kunnen waar mogelijk, de regie over hun leven in eigen handen houden en zo van het leven genieten en van veel waarde voor hun omgeving blijven.